Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru Start-Up Nation 2018: În a doua jumătate a lunii decembrie vrem să deschidem aplicaţia

Autor: Florentina Niţu 07.12.2018

Modificările propuse proiectului ordonanţei de urgenţă nr. 10/2017, în urmă cu mai bine de două luni, la 1 octombrie, au fost aprobate astăzi în şedinţa de guvern, iar aplicaţia prin care antreprenorii se pot înscrie va fi deschisă în a doua parte a acestei luni, arată datele transmise într-un comunicat al ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

”Răspundem, prin această ediţie, unor necesităţi economice reale, avantajând regiunile şi domeniile care au nevoie de cea mai mare susţinere din partea statului. Forma finală a schemei de minimis este publicată pe site-ul ministerului şi testăm platforma online de înscriere în program, astfel încât în a doua decadă a lunii să deschidem aplicaţia”, a declarat ministrul Ştefan Radu Oprea, se arată în comunicat.

Data exactă la care va fi deschisă aplicaţia nu a fost însă menţionată, dar reprezentanţii ministerului spun că va fi deschisă timp de 30 de zile şi pot aplica doar societăţile înfiinţate după 30 ianuarie 2017. Pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Suma maximă acordată pentru un proiect este de 200.000 de lei (44.000 de euro) şi pot beneficia de ea 10.000 de start-up-uri.

Principalele modificări aduse pentru a doua ediţie a programului Start-Up Nation sunt: modificarea punctajelor în funcţie de domeniul de activitatea, susţinerea domeniilor producţie, servicii, industrii creative şi comerţ, acordarea unui punctaj mai mare zonelor în care numărul de IMM-urila nivel judeţean/100 locuitori este sub 4, simplificarea programului şi creşterea gradului de transparenţă. De altfel, o completare adusă programului este acordarea unui avans de 30% din sumă, la solicitarea beneficiarilor.

În 2017, programul Start-Up Nation a avut peste 19.200 de aplicanţi înscrişi, dintre care 8.100 de proiecte au primit finanţare şi au fost create peste 21.000 de locuri de muncă.