OPEC a ajuns la un acord de reducere a livrărilor de petrol: Preţul „aurului negru” a făcut un salt de 5%

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 07.12.2018

Preţul petrolului a făcut un salt de 5% vineri după ce OPEC a anunţat că a ajuns la un acord pentru reducerea livrărilor de petrol, în a doua zi a întâlnirii, relatează Reuters.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 3,26 dolari, la 63,32 dolari barilul, după ce la începutul zilei era tranzacţionat sub 60 de dolari/baril. Petrolul american a crescut cu 2,62 dolari, la 54,11 dolari/baril, dar a scăzut apoi la 53,90 dolari/baril.

OPEC s-a reunit la Viena pentru a stabili o reducere a livrărilor, în speranţa majorării preţurilor, care, din octombrie, au pierdut în jur de 30%. Iranul, deja afectat de sancţiunile americane, a fost împotriva reducerii, dar în cele din urmă a acceptat scăderea cantităţilor livrate cu 0,8 milioane de barili pe zi din 2019, după ce a ajuns la un compromis cu Arabia Saudită.

OPEC a solicitat şi acordul şi sprijinul Rusiei pentru scădere, iar ministerul energiei Alexandre Novak s-a întors vineri la Viena, după ce a discutat cu preşedintele Vladimir Putin. Moscova s-a declarat de acord să contribuie la reducere cu circa 200.000 de barili pe zi, iar alţi producători non-OPEC au aprobat alţi 200.000 de barili pe zi, reducerea totală ajungând la 1,2 mililoane barili pe zi.

„Dacă este implementată repede şi în întregime, o reducere de 1,2 milioane barili ar trebui să fie de ajuns pentru a atenua în mare măsură, dar nu să elimine influenţa acumulărilor în prima parte a anului viitor”, spune Harry Tchilinguirian, strateg la BNP Paribas.

Livrările marilor producători – OPEC, Rusia şi SUA - au crescut cu 3,3 milioane barili pe zi din 2017, la 56,38 milioane barili pe zi, reprezentând 60% din consumul global.

Producţia americană a crescut de la 2,5 milioane barili la începutul anului 2016 la 11,7 milioane de barili pe zi în prezent, SUA devening cel mai important producător mondial.