Bear market sau o corecţie atipică? Ce spun managerii de fonduri de investiţii

Autor: Alex Ciutacu 09.12.2018

Doug Gordon, un manager de portofoliu din cadrul Russell Investments este optimist cu privire la evoluţia pieţelor de capital şi susţine că investitorii se vor bucura din nou de randamente foarte bune începând cu anul viitor, potrivit CNBC.

Gordon, un manager senior în cadrul firmei, dă vina pe incertitudinea generată de războiul comercial dintre SUA şi China şi pe politicile băncii centrale americane pentru fluctuaţiile violente din piaţă.

„Prima întrebare fundamentală este: Aceasta este o corecţie sau începutul unui bear market? În timp ce putem vedea clar o potecă către stadiul de bear market, cred că aceasta este doar o corecţie atipică”, a declarat Gordon pentru emisiunea „Trading Nation” de pe CNBC.

Corecţie este termenul utilizat în piaţă pentru situaţia în care indicii principali scad cu mai mult de 10%, în timp ce scăderile de peste 20% ale acestora încadrează evoluţia în paradigma de „bear market”.

Comentariile lui Gordon vin după ce cei mai mari indici bursieri s-au prăbuşit. Indicele industrial Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq au înregistrat cele mai proaste săptămâni din martie până în prezent. Indicele S&P a închis săptămâna trecută în tertoriu de corecţie, în scădere cu peste 10% de la maximul din 21 septembrie.

Corecţia va ţine între două şi patru luni, susţine Gordon, în condiţiile în care tensiunile comerciale dintre SUA şi China se vor tempera.

„Sursele de risc sunt exogene acum, ceea ce înseamnă că e greu de prezis”, spune Gordon.