Problemele României. Analiştii: Companiile nu au suficientă productivitate pentru a-şi permite majorarea salariului minim cu încă 101 lei net pe lună/ 251 lei pentru cei cu studii superioare. Doi antreprenori români: Plătesc 180-200 de lei pe zi, şi chiar mai mult dacă e nevoie, şi nu am suficienţi oameni care să vină la muncă

Autor: Cristian Hostiuc 09.12.2018

Guvernul PSD/ALDE a majorat salariul minim pe economie de la 1 ianuarie de la 1.900 de lei brut, la 2.080 de lei brut, adică de la 1.162 de lei net, la 1.263 de lei net, un plus de 101 lei net; iar pentru cei cu studii superioare salariul minim se majorază de la 1.900 de lei brut la 2.350 de lei brut, adică de la 1.162 de lei net, la 1.413 lei net, adică un plus de 251 de lei net pe lună.

În cazul celor cu studii superioare, trebuie îndeplinite două condiţii, respectiv poziţii care să necesite studii superioare - şi sunt numai 40 de poziţii din 4.500, şi să aibă un an vechime.

Conform ultimelor date, din 6,4 milioane de contracte de muncă 2,1 milioane de contracte de muncă sunt pe salariul minim pe economie, adică 33% din total.

Din 2,1 milioane de contracte, 350.000 erau cu studii superioare.

Conform ultimelor date, România are 4,9 milioane de salariaţi, care pot să aibă unul sau mai multe contracte de muncă.

Laurean Lungu, unul dintre economiştii români, susţine într-o opinie publicată de ZF că această creştere a salariului minim afectează companiile şi va afecta economia României, pentru că această creştere este superioară creşterii productivităţii muncii.

Opinie Laurian Lungu: Politica curentă a salariului minim şi-a depăşit utilitatea

“Deşi în practică este destul de dificil de identificat nivelul la care salariul minim începe să aibă efecte negative asupra economiei, acest punct pare să fi fost deja depăşit. Productivitatea muncii a rămas deja în urma creşterii remuneraţiei totale încă de mai bine de un an în urmă”, susţine el.

Nu prea am întâlnit analişti/economişti români care să spună ceva bun de creşterea salariului minim, chiar din 2012, de când guvernul Ponta a declanşat un proces accelerat în această privinţă.

În 2012 salariul minim net era de 540 de lei pe lună.

La fel ca atunci, şi acum majoritatea analiştilor contestă creşterea salariului minim, deşi rezultatele de până acum arată că economia românească şi companiile au acomodat fără probleme această creştere. Mai mult decât atât, nu s-au distrus locuri de muncă, ci s-au creat în plus aproape 500.000.

Dacă analiştii contestă sustenabilitatea acestei creşteri a salariului minim, în viaţa de zi cu zi a doi antreprenori români problemele sunt altele.

O discuţie întâmplătoare de săptămâna trecută cu un dezvoltator imobiliar român care are şi o afacere cu afine în vestul ţării.

“Nici nu ştii câţi bani se fac din afine... Dar trebuie să ai oameni care să vină să lucreze atunci când e vremea culesului. Am plătit 180 de lei şi chiar 200 de lei pe zi la cules şi nu am găsit suficienţi oameni. Am adus şi puşcăriaşi... România are o lună în vară când este unicul producător de afine din Europa şi poate să vândă kilogramul şi cu 5 euro. Eu ce culeg, dau la polonezi... Dar tot timpul trebuie să găseşti oameni care să vină la cules... La 200 de lei pe zi nu găseşti oamneni? Asta înseamnă peste 4.000 de lei net pe lună! Nu! Vin câteva zile şi după aia pleacă. Eu am nevoie de 300 de oameni.”

Poate nu ştiţi, dar cel mai mare jucător pe piaţa de afine din România este Gonzalo Jara, un chilian.

SIF Moldova tocmai a investit în culturi de afine care pot să aducă un câştig mai mare decât din investiţiile pe piaţa de capital.

SIF Moldova cumpără un teren de 24 de hectare în Argeş pe care să cultive afine şi vrea să mai investească şi în alte super fructe

O altă discuţie, de data asta la ZF Live, cu Gelu Dinu de la LAM EVENTS, o firmă de catering şi evenimente: Avem o mare problemă, nu găsim suficienţi oameni la spălat de vase. Plătim şi 200 de lei net pe zi şi chiar mai mult şi găsim greu oameni. IŞi să ştii că spălatul nu este manual, iar din 12-14 ore, se munceşte efectiv 4-5 ore. De asemenea, avem probleme cu ospătarii. Le oferim 2.500-3.000 de lei pe lună fără bacşiş şi găsim greu oameni. Într-un weekend, un ospătar poate să ia din bacşiş cel puţin 500 de lei.

Un alt antreprenor român din Timişoara, proprietarul unui hotel de lux: Avem probleme cu oamenii. Nu prea vor să vină în timpul săptămânii, pentru că într-un weekeend, la un eveniment, la o nuntă, pot să facă şi 1.000 de lei din bacşiş. La 4 weekend-uri, câştigă 5.000 de lei net în mână şi nu mai are niciun rost să vină în timpul săptămânii.

Pentru că nu aveau oameni în timpul săptămânii, antreprenorul român a adus filipinezi, aşa că, dacă vă întâmpină o faţă străină care vorbeşte puţin româneşte, să nu fiţi nedumeriţi.

Bineînţeles că aceste joburi unde se plăteşte şi 200 de lei pe zi, adică 4.400 de lei pe lună (aproape 1.000 de euro), nu sunt lunare, dar totuşi au un reper în piaţă.

Companiile din vestul ţării, multinaţionalele, se plâng că pe perioada verii oamenii îşi iau concediu medical, cu plată, fără plată, sau chiar renunţă trei luni să mai vină la job, pentru că se duc la cules, unde se plăteşte mult mai bine.

La un salariu minim, pe zi câştigi 58 de lei, iar la cules sau la spălat vase, 200 de lei pe zi.

Analiştii trăiesc într-un bol de sticlă şi nu se confruntă cu problemele zilnice ale companiilor, respectiv găsirea de forţă de muncă chiar şi pentru joburile cele mai simple, care nu necesită studii superioare şi pentru care sunt dispuşi să plătească mult mai mult decât salariul minim.

Sunt anumite perioade în care productivitatea muncii nu are nicio legătură cu piaţa.

Dacă nu ai oameni, nu mai poţi să faci producţie, indiferent cât este productivitatea.

Guvenul PSD a pierdut şansa în ultimii doi ani de a creşte mai rapid salariul minim, nu cu 100 de lei pe an, ci cu cu 200 de lei pe an, mai ales când condiţiile economice permiteau acest lucru. Dacă firmele din România vor pierde business, nu va fi din cauza faptului că guvernul a majorat salariul minim cu 101 lei net şi cu 251 de lei net pentru cei cu studii superioare, ci pentru faptul că nu au suficienţi oameni care să vină la job pe măsura comenzilor. Şi poate că unul dintre motive este că salariul minim este prea mic, iar şomajul prea redus.

Până una alta, trei antreprenori oferă 200 de lei pe zi.