Criptomonedele au fost un subiect „fierbinte” al anului 2018. Va aduce 2019 reglementarea acestora în România? ANAF aşteaptă ca BNR sau ASF să facă prima mişcare înspre reglementarea criptomonedelor, ca mai apoi să le impoziteze

Autor: Răzvan Botea 05.01.2019

La începutul anului 2018, BNR a emis un comunicat cu privire la poziţia instituţiei faţă de cripto­monede, clasificându-le drept „active specu­lative, extrem de volatile şi riscante. Pe fondul lipsei regle­mentărilor şi al lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi al diversificării aces­tora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor“, se arată în comunicatul Băncii Naţionale.

Poziţia oficială a BNR a determinat mai multe bănci din România, printre care ING, Alpha Bank sau Raiffeisen Bank să refuze operarea conturilor bancare pentru mai multe platforme de tranzacţionare a criptomonedelor.

Cu toate acestea, la sfârşitul lunii septembrie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că Banca Naţională a României intenţionează reglementarea domeniului criptomonedelor, în condiţiile în care acest fenomen este unul global care nu poate fi oprit, iar poziţia Băncii Centrale Europene este aceeaşi.

„Nu avem cum să le oprim pentru că e tehnologie aici şi ea vine cu rapiditate, cu foarte multe avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, aşa cum spune şi Banca Centrală Europeană şi care este şi poziţia noastră. Soluţia aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi. Şi vinovaţii de regulă în asemenea escrocherii, că sunt interne, internaţionale, tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze şi nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere“, a spus guvernatorul băncii centrale.

Companiile din România care operează cu criptomonede ar putea avea parte de surprize când vor face declaraţiile fiscale.

Există magazine în România care acceptă plata în bitcoin şi companii care au făcut investiţii masive în criptomonede, iar acestea pot avea surprize atunci când vor face declaraţiile fiscale. ANAF nu ştie cum să le impoziteze şi mai degrabă se uită către BNR (Banca Naţională a României) sau ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), a spus Daniel Petre, director impozitare indirectă la Deloitte România, în cadrul unui eveniment al Deloitte.

„Nu avem claritate (în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor în criptomonede - n.red.), ANAF se uită la BNR şi ASF şi aşteaptă o reglementare să vadă cum vor fi văzute, altfel decât la nivel fiscal, şi aşteaptă să vadă cum se pot impozita. Din punct de vedere tehnologic toată lumea este încântată de blockchain. Anumite modalităţi de plată sunt foarte facile prin ciptomonede. Dacă vreau să fiu plătit pentru un serviciu pe care îl prestez pentru o reţea, cea mai facilă este o criptomonedă, pe care nu ştim cum să o impozităm. A existat o tentativă anul acesta, dar a fost anulată, probabil ANAF aşteptând un semnal de la BNR sau ASF“, a spus Daniel Petre.

 

Este foarte important ca populaţia să fie conştientă de riscurile pe care le comportă criptomonedele. Acestea prezintă o volatilitate extrem de mare, se pot face foarte mulţi bani, dar se pot şi pierde foarte mulţi bani, a spus în cadrul evenimentului Deloitte Andrei Burz Pânzaru, partener coordinator, Reff & Asociaţii.

„La societăţile comerciale mă aştept să fie un mai mare discernământ când vine vorba de investiţiile riscante. Pentru instituţiile de credit care ţin banii deponenţilor este necesar să menţină un grad ridicat de prudenţă“, a spus Pânzaru.

În România există foarte mulţi „mineri“ de criptomonede: „Avem foarte mulţi mineri , ştiu din plăcile video, pentru că este nevoie nişte plăci video speciale, iar vânzarea la acestea a explodat. Am analizat şi noi oportunitatea de a folosi criptomonedele şi am ajuns la concluzia că nu este momentul“, a declarat Iulian Stanciu, CEO al magazinului online eMAg, în cadrul aceluiaşi eveniment Deloitte.

 

Daniel Petre, director impozitare indirectă Deloitte România: „Soluţia aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi.”