Isărescu, guvernatorul BNR: O eventuală recesiune nu ar trebui să ne prindă „cu garda jos“, respectiv cu deficite mari, pentru că nu vom putea să ne apărăm

Autor: Claudia Medrega 11.12.2018

Economia este ciclică, iar o even­tua­lă recesiune nu ar trebui să prindă România „cu garda jos“, respectiv cu deficite mari, pentru că nu vom putea să ne apărăm, acesta a fost mesajul BNR în privinţa deficitelor gemene, respectiv a deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Isărescu a adus în discuţie distor­sio­na­rea, uneori, în mass-media, a „limba­ju­lui standardizat“ utilizat de Banca Na­ţională. „Atunci când vorbim de riscuri, ne referim la ris­curi. Riscurile nu sunt prog­no­ze. Dacă spunem că eco­no­mia de piaţă are o evoluţie ci­clică şi după câţiva ani, ui­tându-te în spate cum se com­portă o economie de piaţă ştim că ciclul are 7-10 ani, în medie, te mai uiţi şi la alte da­te, şi spui că există riscul unei decelerări şi apoi riscul unei re­cesiuni, nu înseamnă că am făcut neapă­rat o prog­no­ză. Deci, este o di­ferenţă ma­­re în­tre ce spunem noi: «Există ris­cul decelerării, apro­pierii rece­siu­nii» şi formulări de tipul «Banca Na­ţio­nală prog­no­zea­ză re­ce­siunea, progno­zea­ză de­zas­tru». Ca să îngro­şăm, aşa, pe bur­tie­ră mai apa­re şi alt­ce­va: «Avertis­ment dur din partea guver­na­­torului»“, a ară­tat Isărescu la prezentarea raportului asu­pra stabilităţii financiare.