Doi foşti bancheri de la Banca Transilvania, un fost director Total Soft şi un antreprenor lansează Human Finance, o platformă digitală de finanţare şi vor să ajungă în trei ani la 100.000 de startup-uri. „Ne-am convins încă o dată că lipsa finanţării startup-urilor vine din lipsa lor de experienţă. Există o mare abundenţă de bani în piaţă”

Autor: Alex Ciutacu 11.12.2018

Andrei Dudoiu şi Ionuţ Pătrăhău, doi foşti directori ai Băncii Transilvania, lansează alături de Daniel Mateescu, fost director operaţional al companiei Total Soft şi de antreprenorul Iulian Pădurariu platforma digitală de finanţare Human Finance.

Human Finance îşi propune să fie o platformă de finanţare care îi conectează pe antreprenori cu potenţiali investitori şi ajută businessurile să realizeze o analiză financiară şi de business aprofundată asupra propriei afaceri.

„Ne-am convins încă o dată că lipsa finanţării startup-urilor vine din lipsa lor de experienţă. Există o mare abundenţă de bani în piaţă, cei care administrează bani ştiu asta. Există o lipsă de proiecte, nu o lipsă de finanţare. Poate vine din nou o criză şi va fi şi o criză a finanţării, dar până atunci totul e în expansiune şi rolu pe care vrem să ni-l luăm este să ajutăm antreprenori să devină experimentaţi, să facem investitorii să fie confortabili cu transparenţa, cu încrederea, cu valorile pe care le emană afacerile astea inovative. Ne focusăm pe afaceri inovative, pe noua economie, pe sharing economy. Pentru că economia digitală este cea care va schimba lumea”, spune Ionuţ Pătrăhău.

Prima aplicaţie din cadrul platformei se numeşte Digital CFO şi ajută antreprenorii „să devină directori financiari ai propriei afaceri”, potrivit reprezentanţilor companiei. „Prin intermediul Digital CFO, Human Finance identifică nevoia şi modelul de finanţare prin equity sau lending şi oportunitatea participării unuia sau mai multor investitori la finanţarea fiecărei afaceri. Human Finance deschide platforma către partenerii care aderă la valorile Human – Get knowledge. Get funding – pentru a-şi integra propriile produse şi servicii”, transmite compania.

Fondatorii au investit până acum 90.000 de euro în platformă şi îşi propun să îşi dubleze această investiţie proprie înainte de a căuta surse de finanţare externă.

„Noi ne propunem ca până la sfârşitul anului 2019, Human Finance să pună umărul la finanţarea a 100 de afaceri, dintr-o comunitate construită, de 1,000 de companii inovative. Peste trei ani vrem să ajungem să ne adresăm unui număr de 100.000 de start-up-uri din această regiune a Europei.”, spune Andrei Dudoiu.

Platforma a fost lansată astăzi la ora 11.00 şi este disponibilă gratuit în totalitate pentru următoarele trei luni. După această perioadă, „mare parte” din platformă va rămâne gratuită, dar va fi lansată şi o variantă premium, transmit reprezentanţii Human Finance.

 „În cei 20 de ani in care am fost bancher, am ajuns la concluzia că in multe cazuri lipsa educaţiei si a experienţei de business are ca efect lipsa accesului la finantare. Finanţatorii privaţi au la rândul lor fonduri importante pe care le-ar investi în start-up-uri, dar caută modalităţi inovative de investiţii şi siguranţă in ceea ce priveşte transparenţa si profesionalismul antreprenorilor din industriile noi. Atât ei, cât si băncile, ar deveni mai activi pe acest segment dacă ar avea mai multe certitudini”, spune Andrei Dudoiu, cofondator Human Finance.

Human Finance se adresează afacerilor inovative cu o activitate de maxim doi ani şi jumătate. „Vă provocăm să intraţi şi să investigaţi, să vorbiţi cu noi, pentru că ne ajutaţi să definitivăm ceea ce vrem să propunem startup-urilor. Nu ne adresăm numai startup-urilor, ci şi companiilor cu o istorie deja de un an, până în doi ani şi jumătate. Grosul este cel al companiilor incipiente, cei care nu au avut parte de finanţare decât de la rude, prieteni şi cunoscuţi şi cei care au planuri foarte ambiţoase de dezvoltare”, adaugă Pătrăhău.

Platforma oferă tipuri diferite de teste în urma cărora investitorii pot avea o perspectivă transparentă asupra situaţiei startup-urilor.

„Ne propunem să dărâmăm zidurile dintre antrepernori, cosnultanţi. Vrem să diseminăm această informaţie la un preţ modic sau fără niciun preţ. Credem că este foarte multă valoare livrată antreprenorilor şi la fel de bine credem că outcome-ul o să îmbogăţească fiecare antreprenor cu cel puţin 50% cunoştinţe pentru firma lui”, explică Pătrăhău.

Andrei Dudoiu a fost director adjunct al Băncii Transilvania în ultimii cinci ani, iar timp de nouă luni în anul 2015 a condus Volksbank România prin procesul de integrare după achiziţia acesteia de către banca din Cluj.

Ionuţ Pătrăhău a fost vicepreşedinte pe segmentul corporate în cadrul ABN AMRO Bank şi director adjunct al BT timp de şapte ani. În 2012 el a condus reţeaua Regina Maria, iar în următorii ani a trecut prin consiliile de supraveghere ale Băncii Carpatica, Agroindbank şi Victoriabank. În 2014 el înfiinţează BRAIN Institute, un centru de neuroştiinţe.

Daniel Mateescu a fost în ultimii cinci ani directorul operaţional al companiei Total Soft.

Iulian Pădurariu este specialist în marketing, iar în 2015 a început antreprenoriatul înfiinţând Biroul de consultanţă Jack Trout.