Turcia: contul curent, pe excedent pentru a treia lună consecutiv, semn al reechilibrării economiei ţării

Autor: Catalina Apostoiu 12.12.2018

Contul curent al Turciei a înregistrat un excedent pentru a treia lună consecutiv, evidenţiind efectul prăbuşirii lirei asupra importurilor şi procesul de reechilibrare a economiei aflat în desfăşurare, scrie Financial Times.

În octombrie, excedentul de cont curent al ţării a atins 2,77 miliarde de dolari, peste nivelul de 2,55 mld. $ anticipat de economiştii chestionaţi de Reuters. Astfel, deficitul pe 12 luni a scăzut la 39,4 miliarde de dolari. În octombrie 2017, deficitul de cont curent se situa la 5,6 miliarde de dolari.

Ultima dată contul curent a fost pe deficit în august, când temerile că economia se supraîncălzeşte au generat o criză monetară în urma căreia lira turcească a pier­dut o treime din valoare în acest an. Contul curent pe deficit timp de trei ani înainte de criză a reprezentat un indicator cheie că creşterea economiei era finanţată cu fonduri străine.

Berat Albayrak, ministrul de finanţe turc, a declarat în această săptămână că se aşteaptă ca deficitul de cont curent să se diminueze la 36 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, comparativ cu 47 mld. $ în 2017.

Scăderea preţurilor energiei la nivel mondial a ajutat Turcia, care îşi importă aproape în întregime petrolul şi gazele pe care le consumă, să-şi aducă sub control contul curent. Între timp, productivitatea industriei Turciei a crescut cu 0,57% în trimestrul III al acestui an în termeni anuali, a anunţat ministerul industriei şi tehnologiei turc, notează Hurriyet Daily News.

Potrivit datelor oficiale, indicele producţiei pe persoană angajată, ajustat calendaristic, a atins 110,62 în perioada iulie-septembrie 2018, comparativ cu 109,99 în perioada similară a anului trecut.

Ritmul de creştere a economiei Turciei a încetinit dramatic în trimestrul trei după ce criza monetară a alimentat un avans puternic al inflaţiei şi a erodat cererea de consum. Potrivit Financial Times.

Atenţia se va concentra acum pe şedinţa de politică monetară din această săptămână a băncii centrale a ţării. În pofida slăbiciunii economice, analiştii cred că strategii vor lăsa dobânzile neschimbate pentru că inflaţia se menţine peste 20%, iar guvernul ar putea relansa cheltuielile pe stimulente înaintea alegerilor municipal din martie.