Economiştii: Nu contestăm procentul de creştere economică de 5,5% în 2019, dar nu vedem de unde ar putea veni

Autor: Iulian Anghel 13.12.2018

Potrivit ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici, creşterea economică pe 2019 pe care este construit bugetul va fi de 5,5%, faţă de o creştere estimată de Comisia Naţională de Prognoză de 4,5% în 2018.



Economiştii spun că prognozele rămân prognoze, subiective în bună parte, dar proiectul legii bugetului ar trebui să indice sursele acestei creşteri enunţate de ministrul finanţelor, de 5,5%.

„Eu nu mă grăbesc să spun că această ţintă de creştere nu poate fi atinsă, pentru că îmi doresc o asemenea creştere. Trebuie să aşteptăm să vedem cum explică cei care au făcut bugetul sursa acestei creşteri. Aşteptăm să vedem proiectele de investiţii promise, eventual cum sunt ele împărţite pe instituţii, proiecte şi cum sunt finanţate“, comentează Florin Pogonaru, preşedintele Asciaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pe de altă parte, bugetul pe 2018 a fost alcătuit, iniţial, pe o creştere economică de 5,5%. Comisia Naţională de Prognoză a ridicat apoi ţinta de creştere la 6,1%, pentru ca să o reducă din nou la 5,5% şi, în final, la 4,5%.