Un mit destrămat: România cheltuieşte pe asistenţă socială cel mai puţin din Uniunea Europeană ca procent din PIB

Autor: Răzvan Botea 13.12.2018
România a cheltuit pentru protecţie socială cel mai puţin din Uniunea Europeană, ca procent din PIB în 2016, conform datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat. Cheltuielile României au însemnat 14,6% din PIB în 2016, în scădere faţă de 2011 cu 2 puncte procentuale.  Spre comparaţie, media europeană a cheltuielilor pe asistenţă socială este de 28,2% din PIB-ul Uniunii Europene, arată cele mai recente date ale sursei citate.
 
Ca structură a cheltuielilor sociale din România, cei mai mulţi bani se duc în zona pensiilor de bătrâneţe (54,6%), în timp ce 34% din banii alocaţi asistenţei sociale din România se duc către persoanele cu dizabilităţi sau cu alte probleme de sănătate. Şomajul absoarbe doar 0,6% din banii alocaţi sistemului de asistenţă socială.

Franţa cheltuieşte cei mai mulţi bani pe asistenţă socială din Uniunea Europeană, cu un procent de 34% din PIB. Finlanda şi Danemarca se află pe locul secund, ambele cu un procent de 32% pentru cheltuieli în protecţie socială, în timp ce Austria, Belgia, Olanda, Italia şi Suedia cheltuie 30% din PIB pe asistenţa socială. 

La polul opus se află România, urmată de Letonia şi Lituania, cu 15,2%, respectiv 15,4% ca procent din PIB pentru cheltuieli de asistenţă socială în 2016. Bulgaria are cheltuieli pe protecţie socială de 17,5% din PIB, iar Ungaria de 19,2%.