Câtă energie mai are cea mai performantă acţiune de la bursă şi cât timp va mai cere statul dividende în plus

Autor: Liviu Popescu 13.12.2018

Nuclearelectrica se tranzacţionează la cel mai ridicat preţ din 2014 încoace, în contextul unor rezultate financiare peste estimările pieţei şi al solicitării de dividende suplimentare din partea acţionarului majoritar.

Acţiunile SNN s-au apreciat în noiembrie 2018 cu 21% şi au înregistrat cea mai bună dinamică lunară a unui emitent din indicele BET din ianuarie 2017 încoace. Practic Nuclearelec­trica şi-a doborât propriul record în contextul în care în prima lună din 2017 tot compania de stat era pe primul loc, cu o apreciere de 26%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BVB.

„Perspectivele acţiunilor Nuclearelectrica anul viitor vor de­pinde în primul rând de contextul pieţei de energie, dacă se va menţine aceeaşi efervescenţă ca în 2018 privind cererea şi preţul pe megawatt-oră, dar şi de evoluţia bursei în ansamblu“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

Pe de altă parte, Luca Nicolae, analist de investiţii al Trade­ville, se aşteaptă ca politica de dividend agresivă a statului, care a stat în mare parte la baza aprecierii acţiunilor SNN, să fie aplicată pe toata durata mandatului partidului la guvernare, în limita resurselor financiare ale acestor companii.