Multe semne de întrebare. Băncile din România sunt printre cele mai profitabile din Europa cu o rentabilitate de 16%, dublu faţă de media UE, dar sectorul bancar românesc are cel mai scăzut grad de intermediere financiară din UE

Autor: Claudia Medrega 16.12.2018

Eficienţa personalului bancar românesc este încă redusă, în condiţiile unui grad de intermediere financiară scăzut, un angajat al băncilor din România gestionând în medie 1,85 mil. euro la sfârşitul lunii septembrie 2018, faţă de 15,7 mil. euro la nivelul Uniunii Europene (UE), reiese din cel mai recent raport asupra stabilităţii financiare realizat de BNR.

Această diferenţă accentuează orientarea către produse de tip retail în România, în viziunea băncii centrale.

Eficienţa activităţii de exploatare a băncilor, evaluată pe baza raportului între cost şi venit operaţional a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 53,1%, sectorul bancar românesc continuând să se poziţioneze în intervalul cu risc mediu conform limitelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (50-60%) şi sub mediana Uniunii Europene, susţine BNR.

Sectorul bancar din România are cel mai scăzut grad de intermediere financiară din UE, raportul activelor în PIB fiind de 52,2% în iunie 2018, mult sub nivelul median la nivelul UE, de 208%.

Rentabilitatea capitalului (ROE) la nivelul sectorului ban­car românesc a urcat în septembrie 2018 până la 16,35%, peste mediana ROE în UE, care a oscilat în jurul a 7%.

Sistemul bancar românesc a reuşit să obţină după pri­mele nouă luni din 2018 un profit net record de 5,74 mld. lei (peste 1,2 mld. euro), în creştere cu 40%.