Record în 2018: Unul din cei mai mari finanţişti de pe Wall Street, căsătorit cu o româncă, trebuie să plătească până pe 17 aprilie cel mai mare impozit individual din istoria SUA - 1 mld. dolari, impozit din câştigul obţinut acum 10 ani în criza financiară

Autor: Răzvan Botea 01.01.2019

John Paulson a devenit faimos după ce a făcut şi câştigat unul din cele mai mari pariuri financiare din istorie. În consecinţă acum vine plata impozitului, care este unul din cele mai mari impozite individuale de plătit din SUA în toate timpurile, potrivit The Wall Street Journal.

Până pe 17 aprilie managerul fondului de investiţii trebuie să efectueze plata impozitului de 1 mld. dolari, precedată de facturi pentru impozite de aproape 500 de milioane pentru taxe anul trecut, spun persoane apropiate firmei. Suma este atât de mare încât nu încape pe cecurile de la administraţia fiscală, suma maximă de pe acestea fiind de 99.999.999 de dolari.

Paulson a pariat pe căderea pieţei la criza financiară de acum 10 ani, firma sa câştigând 15 mld. dolari, iar profitul său personal a fost de 4 mld. dolari. A folosit o facilitate fiscală de a obţine un termen ulterior pentru plata impozitului pentru această sumă, iar ziua plăţii aproape a venit.

Paulson, în vârstă de 62 de ani, este într-o situaţie destul de dificilă, încercând să acopere „factura” de 1,5 mld. dolari, după un pariu pierdut în industria farmaceutică. Miliardarul a vândut mai multe investiţii pentru a plăti factura şi de asemena încearcă să mai taie din cheltuieli, inclusiv prin concedierea unor traderi seniori.

Acum 7 ani, John Paulson conducea un fond de investiţii care gestiona active de 38 mld. dolari şi făcea parte din elita de pe Wall Street. Astăzi, Paulson & Co. gestionează 9 mld. dolari, în cea mai mare parte active ale lui Paulson, spun persoane apropiate firmei.

„Este justificat să spunem că este unul din cele mai mari impozite aplicate vreodată unui câştig”, spune Henry Bregstein, co-preşedinte la nivel global al diviziei de servicii financiare din cadrul firmei de avocatură Katten Muchin Rosenman LLP.

Paulson a refuzat să facă comentarii.

Ca majoritatea fondurilor de investiţii, Paulson & Co. are un comision de 20% din câştigurile generate pentru investitori. De zeci de ani autorităţile au permis managerilor de fonduri de investiţii să amâne plata impozitelor pentru aceste venituri.

O schimbare a sistemului fiscal din 2008 a permis lui Paulson şi altor manageri de fonduri de investiţii să amâne plata taxelor până la termenul de plată de anul acesta, pentru câştigurile de dinainte de schimbarea legii. Alţi şefi de fonduri suverane care se mai confruntă cu plata unor taxe foarte mari sunt Steven Cohen, David Einhorn şi Daniel Lob, toţi refuzând să comenteze acest lucru.   

John Paulson a crescut în Queens, New York şi a absolvit Şcoala de Business de la Harvard. În 1994 şi-a deschis propria firmă. După succesul din 2008, mai mulţi investitori s-au îngrămădit la uşa acestuia, inclusiv Donald Trump. A mai avut un succes răsunător în 2010 care i-a adus încă 5 mld. dolari.

John Paulson este căsătorit cu Jenny Paulson, fostă Zaharia,  o româncă din Galaţi.