Acţionarii Transelectrica au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,91 lei/acţiune, respectiv un total de 66,7 milioane lei

Autor: Roxana Rosu 14.12.2018

Acţionarii Transelectrica, companie care deţine monopolul natural pe piaţa românească de energie electrică, au aprobat astăzi distribuirea unui dividend brut de 0,91 lei/acţiune, suma totală alocată din rezultatul reportat şi alte rezerve fiind de 66,7 milioane lei.

Distribuirea dividendelor suplimentare a fost solicitată de acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, termenul de plată fiind 25 ianuarie.

La preţurile curente de tranzacţionare (22,9 lei/actiune), randamentul brut al dividendelor suplimentare este de 4%

Capitalizarea bursieră a Transelectrica (TEL) este de 1,6 miliarde lei (365 milioane euro), după ce de la începutul acestui an s-au realizat tranzacţii în valoare de aproximativ 187 mi­lioane lei.

Compania a înregistrat în primele nouă luni venituri de 1,8 mld. lei, în scădere cu 24%, iar profitul net s-a majorat cu 51%, la 98 mil. lei, potrivit raportului financiar. În perioada ianuarie-septembrie, EBIDTA companiei s-a redus cu 2%, la 340 mil. lei. 

Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica au primit cereri de distribuire a unor dividende suplimentare din partea acţionarului majoritar, respectiv statul român, cel mai probabil pentru atragerea de venituri suplimentare la buget şi pentru menţinerea deficitului bugetar în limita a 3%.