Românii aveau 66,2 mld. lei bani cash în buzunare la finalul lunii octombrie, cu 8,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut

Autor: Anelis Baciu 18.12.2018

Cashul din economie a ajuns la 66,2 miliarde de lei la finalul lunii martie a acestui an, fiind în creştere cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Valoarea banilor li­chizi din piaţă este în prezent la cel mai ridicat nivel din ulti­mii ani, însă tendinţa nume­ra­rului din circulaţie este de restrângere.

Faţă de luna septembrie cash-ul din economie a scă­zut cu 1,5%, iar ritmul anual de creş­tere a intrat sub 10% în a doua parte a anului 2018. Numerarul din circu­laţie a înregistrat creş­teri anuale de două cifre în ulti­mul deceniu, cu doar câteva excep­ţii în pe­rioada de criză. Ni­ve­lul banilor existenţi în economie a crescut acce­le­rat între anii 2004 şi 2007, perioada de boom a eco­no­miei, când şi acti­vi­tatea de creditare creştea spectaculos. Volumul ridicat al cash-ului este pus în primul rând pe seama nivelului redus de educaţie financiară.