Radu Oprea, ministrul IMM-urilor: Aplicaţia pentru Start Up Nation 2018 va fi funcţională în această săptămână

Autor: Mediafax 17.12.2018

Ordonanţa de urgenţă pentru ediţia Start Up Nation 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial. Ministrul pentru IMM-uri, Radu Oprea, afirmă că urmează încă cinci zile, apoi aplicaţia va putea fi deschisă.

„Am încercat, împreună cu colegii mei, să simplificăm, să aducem mai multă transpa­renţă, să aducem acea analiză unitară atât la partenerii noştri – băncile cu care suntem în acest program, inclusiv la oricare dintre agenţiile regionale pe teritoriul ţării, astfel încât oricine doreşte să devină antreprenor şi să debuteze în Start Up Nation 2018 să aibă acel tratament unitar, să primească aceleaşi informaţii şi să fie judecat la fel oriunde pe teritoriul ţării“, a spus Oprea. El afirmă că în procedurile afişate în transparenţă pe siteul ministerului sunt foarte multe îmbunătăţiri, iar procedura este simplificată.

„Pentru a arăta că într-adevăr dialogul solid pe care l-am avut cu beneficiarii, cu consultanţii, cu băncile partenere, cu fondul de garantare, fondul de contragarantare a dus şi duce la rezultate şi eu cred că vom avea un program mult mai uşor, în care se poate aplica mult mai uşor şi care va duce la rezultate mult mai bune. Încercăm să nu mai plimbăm inutil pe drum antreprenorul“, a explicat ministrul.

El afirmă că în plus faţă de ediţia anterioară este posibilitatea de a acorda un avans, 30% din valoarea totală la solicitarea antre­prenorului.

„Suma forfetară este un alt lucru pe care l-am învăţat din 2017 şi ce înseamnă anvelopă salarială, cheltuielile pe care le poţi avea cu contabilitatea, chiriile pot şi vor fi o sumă forfetară, o singură plată în a doua cerere de plată, astfel încât să nu mai fie nevoie de fiecare dată să mergi la bancă, la agenţia regională să decontezi lună de lună salariile. Mai puţină birocraţie, mai puţin de muncă, pentru că antreprenorul trebuie să fie dedicat afacerii lui, ceea ce face să nu-şi piardă vremea la agenţia regională sau la bancă. Am simplificat procedurile foarte mult şi planul de afaceri, în sensul în care nu mai cerem proiecţiile financiare. De asemenea, am simplificat foarte mult procedura de achiziţii publice. Nu mai cerem 3,5,7 oferte, pentru că antre­prenorul este cel care ştie cel mai bine ce să facă cu cei 200.000 de lei, ceea ce este cel mai bine pentru firma lui, pentru afacerea lui, care este raportul optim calitate/preţ pentru bunurile pe care doreşte să le achiziţioneze“, a încheiat Oprea.