Mai produce cineva în România? Romeo Dunca, şeful Dunca Expediţii: „Toată lumea importă, de la alimente şi electrocasnice, la produse finite din lemn şi mobilă“

Autor: Mirabela Tiron 17.12.2018

♦ „Ca ţară suntem consumatori, nu mai producem, noi exportăm lemn, dar importăm multe produse finite din lemn“ ♦ Deficitul de cont curent a crescut cu 57% la 10 luni din cauza dezechilibrului extern la balanţa comercială.



Romeo Dunca, fondatorul Dunca Expediţii, una dintre cele mai mari companii de transport marfă de pe piaţa locală, spune că cea mai mare problemă a economiei româneşti este în acest moment faptul că este copleşită de importuri de bunuri.

„Circa 30% din mărfuri sunt transportate pe rute interne, iar 70% pe rute externe. Pe extern avem cel mai mare volum de mărfuri pe importuri din toată Europa. Toată lumea importă, de la alimente şi electrocasnice la produse finite din lemn, precum mobilă. Ca ţară suntem consumatori, nu mai producem, noi exportăm lemn, dar importăm foarte multe produse din lemn, produse finite, în loc să fie invers. Mergem într-o direcţie greşită, nu văd nicio îmbunătăţire a situaţiei, cei care mai încearcă să producă ceva sunt copleşiţi.“

Într-adevăr, datele arată că deficitul de cont curent a crescut în primele zece luni din an, an/an, cu 52%, până aproape de 8 miliarde de euro şi se va apropia în acest an de 4% din PIB, fapt ce poate pune pre­siune pe cursul de schimb care, deocamdată, este stabil, la sub 4,7 lei pentru un euro, dar cu multe eforturi din partea BNR.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi este provocat de deteriorarea severă, cu 22%, a deficitului comercial, de la 9,5 mi­liarde de euro în primele zece luni din 2017, până la 11,5 miliarde de euro în 2018 (plus 22%). Exportul de servicii rămâne pe ex­ce­dent dar în scădere uşoară, de la 6,9 mi­liarde euro în primele zece lun din 2017 la 6,7 mi­liarde de euro în primele zece luni din acest an (minus 2,8%).

Datele din piaţă arată că vânzările cresc în continuare, impulsionate de majorarea salariilor – un plus de 14% în octombrie 2018 faţă de octombrie 2017. Comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat – a crescut în primele zece luni cu 5,4%, o creştere bună, având în vedere că anul trecut avansul a fost de peste 8%. Dar bună parte a acestui consum ridicat este alimentată din import, după acum arată datele statistice.