Ce rol are de fapt angel investorul în ecosistemul startup-urilor? Tot ce trebuie să ştie un antreprenor

Ziarul Financiar 18.12.2018

Angel investorul are un rol specific în ecosistemul startup-urilor şi investeşte în companie într-o anumită etapă, asumându-şi un grad de risc ridicat.

Antreprenorul apelează la un angel investor pentru a atrage capital suplimentar, însă mulţi fondatori de startup-uri percep această categorie de investitori drept o soluţie la toate problemele, având aşteptări care nu sunt în conformitate cu realitatea.

În ecosistemul de finanţare al unui startup, angel investorul îşi are locul imediat după fondatori, dar înainte de capitalul instituţional.

„Pe scurt, angel investorul apare, ca finanţator, undeva după fondatori, dar înainte de capitalul care doreşte un Return on Investment total cuantificabil şi repetabil de la un an la altul. (...) Survine după etapa fondatorilor şi îşi asumă un grad mare de risc contra unei părţi minoritare din business, care va fi monetizată doar în caz de succes şi după un număr de ani”, explică Octavian Pătraşcu, antreprenor şi angel investor cu o carieră de peste 10 ani în  fintech, startups şi real estate.

Cu toate acestea, mulţi antreprenori au aşteptări nerealiste de la un astfel de investitor, din cauză că nu sunt familiarizaţi cu rolul unui angel investor. Mai mult, unii fondatori de businessuri sunt chiar reticenţi în a dezvălui detalii financiare în faţa unui angel investor interesat.

„Uneori, antreprenorii se concentrează prea tare pe cuvântul <<angel>> din sintagmă. Am mai spus-o, angel investorii nu sunt îngeri şi au nevoie de garanţii, chiar dacă oferă condiţii infinit mai bune decât băncile sau alte tipuri de finanţare clasică. Ca antreprenor, nu e cazul să te simţi frustrat dacă investitorul îţi cere detalii financiare sau operaţionale. Asta nu înseamnă că doreşte să preia controlul. Ci doar să se asigure că businessul are potenţial – iar acesta e principalul tip de garanţie pe care îl doreşte un angel investor”, spune Pătraşcu.

În ecosistemul organizaţional, angel investorul trăieşte, alături de fondator, în mai multe comunităţi şi organizaţii cum ar fi incubatoarele, acceleratoarele şi stă lângă antreprenor atunci când acesta colaborează cu alţi posesori de experienţă precum mentorii sau consultanţii.

Antreprenorii sunt totuşi reticenţi când vine vorba de capitalul atras de la un angel investor, considerându-l de multe ori prea „scump”.

Cât de scump este de fapt capitalul cumpărat de la un angel investor?

„Mai ieftin decât pare la prima vedere. Angel investorii sunt, la urma urmei, investitori ca oricare alţii şi îşi fac nişte calcule, chiar dacă return on investment-ul la care se aşteaptă e mai substanţial, fiindcă operează de regulă în industrii cu margini mari de profit. În orice caz, nu putem vorbi de <<capital scump>> sau <<capital ieftin>>, ca la creditele bancare. Să zicem că un angel investor obţine o participare de 30% într-un business, în schimbul căreia asigură costuri operaţionale de un milion de dolari, pentru un total de trei ani. După trei ani, compania ajunge să valoreze cinci milioane, ceea ce înseamnă că a obţinut 1,5 milioane, iar fondatorul rămâne cu 3,5 sau 70% din afacere. Nu este 100%, dar în lipsa finanţării, ar fi avut 100% dintr-o afacere mult mai mică - sau chiar din nimic, dacă nu ar fi putut susţine compania nici măcar la proporţii reduse”, explică Octavian Pătraşcu.

Sumele la care ar trebui să aştepte un antreprenor din partea unui angel investor diferă foarte tare de la un business la altul şi de la o arie geografică la alta, spune Pătraşcu.

„În general, finanţările angel investorilor variază între zeci de mii şi sute de mii de dolari. Dincolo de asta, un antreprenor are dreptul să se aştepte la o finanţare care rezolvă o necesitate reală de capital. Nu e vorba de un plafon maxim, ca în cazul împrumuturilor clasice, ci de sume care acoperă nevoi”.

Articol cu conţinut publicitar