„Taurul” Europei? România este singura piaţă de capital din UE care are creşteri de două cifre, la 11 luni

Autor: Alina Botezatu 17.12.2018

România ocupă primul loc în rândul indicilor principali ai pieţelor de capital din Uniunea Europeană (UE), în funcţie de ritmul de creştere înregistrat în perioada ianuarie-noiembrie a acestui an, reiese dintr-un comunicat de presă transmis luni de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Indicelui BET, principalul indice al pieţei de capital locale care include cele mai tranzacţionate 15 companii, a crescut cu 11,76%, la 11 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 8.665,36 în lei, şi cu 11,85% în euro, până la 6.473,07.

„Creşterea înregistrată de bursa din România este cea mai mare din rândul pieţelor de capital din Uniunea Europeană în funcţie de evoluţia indicilor principali, potrivit datelor Reuters. La nivelul UE, doar cinci ţări au avut indicii principali pe plus la finalul lunii noiembrie, iar România a fost singura piaţă care a înregistrat un avans de două cifre”, au subliniat reprezentanţii Bursei de la Bucureşti.

Pe lângă România, celelalte pieţe de capital care au fost pe plus în perioada ianuarie-noiembrie 2018 sunt: SBITOP (Slovenia) cu 2,17%; BUX (Ungaria) cu 1,86%; SAX (Slovacia) cu 1,34%; CYMAIN (Cipru) cu 0,84%.

În plus, indicelui BET-TR, care cuprinde şi dividendele celor 15 companii tranzacţionate pe BVB, a crescut cu 21%, de la începutul anului până la finele lunii noiembrie, fiind de 12.631,34 în lei şi 12.192,05 în euro.

„Piaţa de capital din România a reuşit să se păstreze departe de turbulenţele internaţionale care au afectat majoritatea pieţelor de capital din Europa. Avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană şi acest lucru nu este întâmplător, pentru că majoritatea companiilor listate au raportat rezultate financiare bune, iar dividendele consistente acordate au generat o creştere a indicelui BET-TR cu 21% de la începutul anului”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Adrian Tănase, CEO al BVB, a spus că, pe radarul investitorilor, suntem o piaţă vizibilă şi atractivă în cadrul UE, în funcţie de ritmul de creştere înregistrat până acum în acest an.

„Lucrăm la îmbunătăţirea infrastructurii pieţei şi la creşterea gradului de educaţie financiară în România. Pe măsură ce aceste două componente de piaţă vor prinde contur şi vor avea mai multă substanţă, vom avea şi lichiditate mult îmbunătăţită”, a punctat Tănase.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a depăşit 8,8 milioane euro la finalul perioadei ianuarie-noiembrie 2018, timp în care investitorii au tranzacţionat acţiuni de 2 miliarde de euro.

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a depăşit 21 de miliarde de euro, la finalul lunii trecute, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a fost de peste 36 de miliarde de euro, în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii noiembrie.