Lagărele de concentrare revin în contextul actual. Beijingul reînvie elemente ale gulagului sub formă de “centre de învăţământ profesional”

Autor: Tibi Oprea 25.12.2018

Autorităţile de la Beijing au reformat lagărele de concentrare în “centre de învăţământ profesional” în încercarea de a eradica presupusele tendinţe extremiste ale deţinuţilor învăţându-i pe aceştia doctrina comunistă şi limba mandarină, potrivit Financial Times.

Înainte de abolirea sa în 2013, sistemul de reeducare prin muncă silnică laojiao (în stilul gulagului) a forţat milioane de presupuşi disidenţi politici la muncă grea. Apariţia în acest an a unui sistem de muncă silnică în lagărele de prizonieri din Xinjiang sugerează că Beijingul readuce la viaţă elemente ale laojiao.

“Similaritatea dintre ceea ce se întâmplă uigurilor (popor asiatic din neamul turcilor, care trăiesc în mare parte pe teritoriul Chinei de azi – n.r.) şi ceea ce s-a întâmplat cu oamenii cu fundamente politice nedorite din perioada maoistă sunt izbitoare... cu excepţia faptului că (de această dată) doar membrii anumitor grupuri etnice minoritare sunt ţintiţi pentru această formă de muncă silnică în afara legii”, a spus Darren Byler, un antropologist la Universitatea din Washington specializat în Xinjiang.

La începutul lui 2017, autorităţile au început să folosească detenţia în afara legii împotriva uigurilor şi a altor minorităţi, inclusiv a kazacilor, în lagăre de internare. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că cel puţin 1 milion de oameni sunt ţinuţi în astfel de facilităţi, iar China a fost condamnată internaţional pentru acest lucru.

În interviuri cu familiile a şase deţinuţi uiguri şi kazaci, apropiaţii au spus că deţinuţii au fost angajaţi la fabrici de textile în schimbul unor sume mici sau inexistente de bani după ce au “absolvit” centrele de detenţie din regiune. Nu li se permite să părăsească fabricile, iar comunicarea cu rudele, dacă este permisă, este intens monitorizată.

Două dintre cele mai mari lagăre de internare – oraşul Kashgar şi centrele de training vocaţional din Yutian – au deschis facilităţi de muncă silnică în acest an. Centrul de detenţie Yutian se mândeşte cu opt fabrici specializate în vocaţii cum ar fi producerea de încălţăminte, asamblarea de telefoane mobile sau ambalarea ceaiului, oferind un salariu lunar de bază de 220 de dolari, conform unor rapoarte ale presei de stat din China.

Aceeaşi presă susţine că asemenea muncă este voluntară, iar joburile sunt selectate de studenţi după ce “trec standardele limbii şi învaţă legea”, însă mulţi consideră că aceasta nu este muncă voluntară. Fratele unui deţinut, care a refuzat să îşi dezvăluie numele din cauza faptului că locuiesc în China, a declarat că “profesorul” fratelui său condamnat le-a spus că acesta a studiat învăţăturile politice cu atenţie, iar chineza sa a fost foarte bună, motiv pentru care a putut “absolvi” la munca în fabrică. Deţinutul este un dentist uigur care a fost reprofilat în operarea maşinilor de cusut şi condamnat la trei ani de muncă în noiembrie, potrivit familiei sale. Iar acesta este doar unul dintre multiplele exemple.

Imagini din satelit arată că centrul de internare Kashgar si-a mărit suprafaţa de cel puţin două ori din 2016, iar cel din Yutian cu 270% în aceeaşi perioadă, potrivit unui raport constituit de consiliul de experţi de la Australian Strategic Policy Institute.

“O viaţă distorsionată de extremismul religios trebuie salvată. Un suflet înveninat de extremismul religios trebuie să fie înviat”, se regăseşte într-un raport din noiembrie al ziarului Xinjiang Daily. “După formarea şi pregătirea profesională, studenţii au identificat în mod clar răul de bine, şi-au schimbat gândirea şi s-au rupt de trecutul lor întunecat, inaugurând o nouă viaţă”, mai scrie în raportul vizavi de care autorităţile nu au oferit niciun comentariu.