Din cauza stresului şi a epuizării, din ce în ce mai multe companii testează săptămâna de lucru de patru zile

Autor: Catalina Apostoiu 18.12.2018

Să munceşti patru zile pe săptămână şi să fii plătit pentru cinci? Pare ireal, însă companii din întreaga lume care şi-au redus săptămâna de lucru au descoperit că acest lucru duce la o creştere a productivităţii, motivării angajaţilor şi la o scădere a gradului de epuizare, scrie Reuters. Aceasta când în Ungaria mii de oameni au ieşit în stradă să protesteze contra unei legi care creşte numărul orelor suplimentare permise, iar acestea plătite când vrea angajatorul. „Este mult mai sănătos, şi suntem mai eficienţi dacă nu muncim ca nebunii“, a declarat Jan Schulz-Hofen, fondator al companiei germane Planio, care a introdus săptămâna de lucru de patru zile la începutul anului.

În Noua Zeelandă, compania de asigurări Perpetual Guardian a raportat o scădere a nivelului de stress şi o creştere a implicării angajaţilor după ce a testat săptămâna de lucru de 32 de ore.

Chiar şi în Japonia, guvernul încurajează companiile să permită angajaţilor să-şi ia liber în dimineţile de luni. În Marea Britanie, TUC (Trades Union Congress) face presiuni pentru ca întraga ţară să treacă la o săptămână de lucru de patru zile până la sfârşitul secolului.

Un sondaj recent realizat în rândul a 3.000 de angajaţi din opt ţări, printre care SUA, Marea Britanie şi Germania, relevă că aproape jumătate dintre aceştia consideră că-şi pot termina uşor sarcinile în cinci ore pe zi dacă nu au parte de întreruperi, însă mulţi depăşesc 40 de ore pe săptămână oricum, pe primul loc în acest sens situându-se SUA.

Grey New York, o agenţie de publicitate deţinută de WPP, a lansat un program în aprilie prin care permite angajaţilor să lucreze patru zile pe săptămână pentru 85% din salariul întreg.

Dan Schawbel, director al Future Workplace, care a realizat sondajul citat mai sus, spune că se aşteaptă ca ideea să prindă în rândul mai multor companii şi ţări, dar că acest lucru nu se va întâmpla probabil în ţara sa. „Cred că America va fi ultima ţară care să acorde dimineţi de luni libere pentru că ne-am obişnuit prea mult cu acest mod de a munci“.

Ungaria este o ţară în care ideea nu va prinde cu siguranţă. Zilele trecute, guvernul ungar a înaintat pe neaşteptate şi fără consultări parlamentului un proiect de lege care majorează numărul de ore de lucru suplimentare de la 250 la 400, adică la 8 ore pe săptămână, şi le permite angajatorilor să aştepte trei ani pentru plata muncii suplimentare.