Iohannis s-a răzgândit: Deja intrăm în Preşedinţia românească a Consiliului UE. Suntem pregătiţi

Autor: Maria Stan 18.12.2018

Preşedintele nKlaus Iohannis a declarat, marţi, îniantea participării la Forumul la nivel înalt Europa–Africa, că România a intrat deja în procesul de preluare a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. El a mai spus că ţara noastră este pregătită pentru exercitarea unei bune preşedinţii rotative.

„Acest Forum este extrem de important şi vine la momentul potrivit. Se termină Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene. Practic, deja intrăm în Preşedinţia românească a Consiliului Uniunii Europene. Relaţia între Europa şi Africa este o relaţie în creştere şi vrem să o transformăm, dintr-o relaţie în care Europa a oferit ajutor, să zicem, pentru dezvoltare, într-o relaţie care se desfăşoară între parteneri egali, dispuşi să colaboreze şi dispuşi să se dezvolte împreună.”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că România este pregătite pentru preluare preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

”Suntem pregătiţi şi vom arăta că putem să exercităm o Preşedinţie bună”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis este la Viena, pe 17 şi 18 decembrie, unde participă la Forumul la nivel înalt Africa-Europa, eveniment care îşi propune să consolideze parteneriatul pe termen lung al UE cu continentul african, informează Administraţia Prezidenţială.

Participarea şefului statului la Forumul Africa-Europa vine la invitaţia Cancelarului Federal al Republicii Austria, Sebastian Kurz şi a preşedintelui Republicii Rwanda, Paul Kagame, în calitate de înalţi reprezentanţi ai ţărilor care deţin Preşedinţia Consiliului UE, respectiv Preşedinţia Uniunii Africane, anunţă Preşedinţia, într-un comunicat de presă.

"Forumul îşi propune să consolideze parteneriatul pe termen lung al Uniunii Europene cu continentul african şi va pune accent pe stimularea investiţiilor sustenabile, crearea locurilor de muncă şi pe avansarea cooperării dintre Africa şi Europa în era digitală. Totodată, este vizată impulsionarea implicării sectorului privat şi fructificarea oportunităţilor de dezvoltare oferite de continentul african, în special în domeniul noilor tehnologii şi al digitalizării. La Forum vor fi reprezentate la nivel înalt statele membre UE, ale Uniunii Africane, instituţiile europene, precum şi instituţiile financiare internaţionale şi reprezentanţi ai mediului de afaceri de pe cele două continente, în special din domeniul inovaţiei, digitalizării şi start-up-urilor", potrivit sursei citate.

În cadrul evenimentului, Klaus Iohannis va reliefa, dincolo de provocările comune celor două continente, posibilităţile multiple de dialog şi domenii constructive de cooperare dintre Europa şi Africa, atât sub aspectul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană, cât şi între România şi statele din Africa.

De asemenea, şeful statului va sublinia că, în calitate de ţară care va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la începutul lunii ianuarie a anului 2019, România "va continua să promoveze, în spiritul Forumului de la Viena, alături de ceilalţi parteneri din Uniunea Europeană, un dialog dinamic şi pragmatic cu Africa şi acţiuni de cooperare menite să ridice nivelul schimburilor comerciale şi să conducă la crearea de locuri de muncă şi de noi oportunităţi", conchide sursa menţionată.