Adio paradis fiscal: măsuri-şoc prin care Ministerul Finanţelor vrea să aducă la buget 10 miliarde de lei. Nu este clar ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

Ziarul Financiar 19.12.2018

Potrivit unor surse apropiate guvernului, suma aşteptată este de 10 mld. lei. Doar din taxa pe activele bancare, în funcţie de ROBOR, guvernul vrea să strângă 10 mld. lei.

Alte măsuri avute în vedere: o creştere a taxelor pe compa­niile din telecom, dar şi un preţ maxim la energie.

„Ştim foarte bine, din păcate, com­por­ta­mentul lor (companiilor din energie – n.red.) arată un dispreţ faţă de ce înseamnă eco­nomia din România. Un comportament în baza unor legi existente, dar unul incorect faţă de ceea ce înseamnă economia din România. Aceste com­pa­nii , prin diferite metode, cum e cazul secto­rului de gaze, sunt diferenţe foarte mari între preţul de productie şi cel final, aşa că se propune o limitare de 68 de lei pe MW oră, pe o perioadă de 3 ani de zile, până în 28 februarie 2022, astfel încât preţurile gazelor nu poate depăşi valoarea de 68 de lei pe MW/h, indi­ferent de vânzător“, a spus Teodorovici.

În privinŢa băncilor, guvernul propune introducerea unei aşa-numite „taxe pe lăcomie“ pe activele bancare. Când Robor este între 3,01% şi 3,5%, taxa este de 0,9% din active, ceea ce înseamnă încasări suplimentare de 3,6 miliarde de lei.

„De la 1 ianuarie 2019 se propune o taxă pe activele financiare, denumită în continuare taxa de lăcomie. Se va aplica în situaţia în care ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Procentul se stabileşte pe baza mediei trimestriale a celor două rate de dobândă până la valoarea de 1,5%, mai jos de această valoare taxa fiind 0. Impactul acestei măsuri poate fi undeva la 3 milioane de lei sau poate fi 0 dacă băncile decid să menţină ROBOR sub 1,5%.  Ne uităm la zona bancară şi propunerea este pentru a proteja românul. Expunerea pe titluri de stat a zonei bancare este una dintre cele mai mari. Profitul în România este foarte atractiv, la fel şi nivelul creditelor neperformante, cheltuieli care sunt deductibile”, a declarat Teodorovici.

La nivelul actual al Robor de 3,04% la trei luni, noua taxă ar aduce la buget 3,6 miliarde de lei având în vedere că activele bancare sunt de circa 50% din PIB. PIB-ul este evaluat la 945 miliarde de lei pentru 2018. Taxa pe active este de 0% dacă nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% şI 1,7%, de 0,4% dacă Robor este între 1,71% şI 2,5%, de 0,6% dacă Robor este între 2,51% şi 3,0% şI de 0,9% dacă Robor este între 3,01% şi 3,5%. Informaţiile sunt cuprinse într-un document de pe site-ul guvernului.

Dacă Robor va creş­te, la fiecare 0,5% puncte pro­cen­tuale de creştere taxa pe acti­vele ban­care va creşte cu 0,3 puncte pro­cen­tuale.

Teodorovici a spus că ţinta de deficit va fi de 3% din PIB.

El a anunţat că Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii, de 10 miliarde de euro, va fi finanţat din împrumuturi. A mai anunţat un program de staţiuni balneare (finanţat din bugetul Secretariatului General al Guvernului şi din cel al Comisiei Naţionale de Prognză). Finanţarea se acordă sub formă de ajutor de minimis: 50% din cheltuielile eligibile ale firmelor, cu un plafon maxim de 200.000 de euro.

De asemenea, a anunţat un programul gROwth: construcţia de grădiniţe cu profil sportiv (constă în susţinerea financiară  a investiţiilor private în construţia, înfiinţarea sau amenajarea de grădiniţe olimpice cu profil sportiv).

Ministrul a mai anunţat reducerea  contribuţiilor sociale ale salariaţilor din construcţii cu 3,75%.

 

 

Măsuri fiscal-bugetare pentru 2019 anunţate de ministrul finanţelor

Ţinta de deficit           3% din PIB

 

Pensii

♦ Punct de pensie        1.100 de lei din ianuarie şi

1.265 de lei din septembrie

♦ Indemnizaţia socială pentru pensionari de 649 de lei de la 1 ianuarie şi 707 lei din septembrie

 

Investiţii

♦ Fondul Naţional de Dezvoltare şi investiţii: 10 miliarde de euro (din împrumuturi în lei)

♦ Program de staţiuni balneare (finanţat din bugetul Secretariatului General al Guvernului şi din cel al Comisiei Naţionale de Prognză). Finanţarea se acordă sub formă de ajutor de minimis: 50% din cheltuielile eligibile ale firmelor, cu un plafon maxim de 200.000 de euro

♦ Programul gROwth: construcţia de grădiniţe cu profil sportiv (constă în susţinerea financiară  a investiţiilor private în construcţia, înfiinţarea sau amenajarea de grădiniţe olimpice cu profil sportiv).

 

Măsuri fiscal-bugetare în Codul fiscal

Sectorul construcţiilor:

♦ Scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angajatorului pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028.

♦ Reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor din construcţii cu 3,75%

♦ Menţinerea eşalonării de plată de două ori într-un an

♦ Prelungirea eşalonării la plată la cererea debitorului

♦ Venituri suplimentare la buget de 3,6 mld. lei în 2019

 

Altele

♦ Stabilirea plafonului privind preţul gazelor naturale.