Patru branduri străine îşi încearcă din nou norocul în România încurajate de creşterea consumului. Burger King, cel mai nou nume pe listă

Autor: Cristina Roşca 03.01.2019

Burger King, Gregory’s, La Perla şi Hugo Boss au revenit sau şi-au anunţat întoarcerea pe piaţa locală după ce criza “i-a scos din joc”. Revenirea are loc în contextul în care economia creşte de câţiva ani, iar principala vioară este consumul privat care a postat un avans de două cifre în 2016 şi 2017. Mai mult, şi în 2018 consumul e pe plus, deşi ritmul a mai încetinit.

De altfel, toate cele patru branduri au ieşit din România invocând criza şi lipsa apetitului de consum al românilor.

Cea mai recentă mutare aparţine Burger King, gigantul american îşi încearcă acum norocul pentru a doua oară în România după şase ani de pauză. Lanţul de restaurante de tip fast-food vine pe plan local tot în sistem de franciză, adus de polonezii de la AmRest, care deţin franciza Starbucks.

Gigantul american Burger King a venit pentru prima dată în România în urmă cu un deceniu, în plin boom economic, adus tot în sistem de franciză. Compania a închis în 2012 ultimele restaurante pe care le mai avea pe piaţa locală, intrând totodată în insolvenţă. Burger King este în prezent singurul jucător din careul de aşi al fast-foodului mondial care nu este prezent pe piaţă. McDonald’s şi KFC au fiecare o istorie de aproape două decenii, în timp ce Subway a intrat pe piaţă abia în 2012, însă s-a extins agresiv. 

Tot pe piaţa de restaurante şi-a făcut intrarea (din nou) şi lanţul elen de restaurante Gregory’s. Compania a revenit în 2018 pe piaţa locală şi a anunţat că vizează deschiderea a circa 80 de unităţi în franciză în următorii cinci ani. Pentru greci aceasta este o a doua încercare după o pauză de câţiva ani.

Gregory's, companie de origine elenă, a intrat pentru prima dată pe piaţa românească la sfârşitul anului 1999, iar trei ani mai târziu au adus şi un al doilea brand – Coffeeright. Grecii au venit pe plan local într-o perioadă în care piaţa de HoReCa era la început, numărul de concepte locale şi străine fiind mult mai mic. Între timp piaţa s-a devoltat, şi odată cu ea şi lanţul de restaurante. În cel mai bun moment al său, mai exact în anii de boom 2007-2008, compania ajunsese la o reţea de zece unităţi şi la afaceri de 3,5 mil. euro. Criza financiară însă a venit şi Gregory’s a intrat într-un blocaj financiar. Apoi, treptat au fost închise unităţi şi brandul a dispărut.

Tot criza a fost cea care a stat în spatele închiderii magazinului Hugo Boss în 2014. Brandul a revenit la rândul său în 2018 în România, dar pentru nemţi este deja a treia încercare.

Brandul german de lux Hugo Boss este prezent astăzi pe piaţa locală la parterul hotelului de cinci stele Radisson Blu din Capitală, adus în sistem de franciză de antreprenorul Adrian Antonio Gică. El este şi unul dintre acţionarii companiei Bere Bături Bucureşti, cel mai mare distribuitor al grupului olandez Heineken pentru sud-estul ţării.

Adrian Antonio Gică afirma recet că oficialii Hugo Boss au fost deschişi la discuţii, ba chiar au dorit revenirea pe piaţa locală despre care cred că are potenţial. Mai mult, au făcut şi un studiu de piaţă pentru a confirma acest potenţial. 

Pentru brandul german Hugo Boss aceasta este a treia încercare pe piaţa din România, cel mai recent magazinele fiind închise în 2014 de francizaţii de la acea vreme. De fiecare dată brandul a venit în sistem de franciză.

Tot la a treia prezenţă în România se află şi brandul de lenjerie intimă de lux La Perla venit de fiecare pe aceeaşi arteră de shopping, Calea Victoriei.

Toate cele patru branduri identificate de Ziarul Financiar se întorc pariind pe franciză. Motivul pentru care brandurile – indiferent de domeniu – pariază pe acest model de business este faptul că riscurile sunt mai mici. Francizatul este cel care investeşte în amenajare, în stocuri şi în dezvoltarea businessului. Tot el este de regulă cel care cunoaşte mai bine piaţa şi comportamentul de consum şi poate adapta astfel modelul afacerii.

Pentru francizat avantajul este că aduce pe piaţă un brand consacrat, cu un model de business pus la punct şi deja funcţional.