Cele 7,2 milioane de români de la Pilonul II au pierdut miercuri 330 mil. euro prin deprecierea acţiunilor

Autor: Liviu Popescu 19.12.2018

Acţionarii Pilonului II trebuie să injecteze 800 mil. euro la capitalul social al administratorilor

Cele 7,2 milioane de români de la Pilonul II de pensii private au pierdut miercuri 330 milioane de euro în contextul în care pachetul de taxe anunţat de Guvern a dus la prăbuşiri bursiere şi mişcări ale curbei de randament, potrivit calculelor Asociaţiei Pentru Pensiile Administrate Private (APAPR).

Fondurile de pensii private sunt printre cei mai mari acţionari ai companiilor lovite dur miercuri la bursă, printre care Banca Transilvania (prăbuşire chiar şi 20%), BRD (minus 16%), Romgaz (8%).

„Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desfiinţează de facto acest sistem de economisire a populaţiei pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieţei de capital, ”ntregului sector financiar şi economiei româneşti ”n ansamblul ei“, avertizează APAPR.

Totodată, acţionarii celor şapte administratori de pensii private Pilon II din România sunt obligaţi să efectueze infuzii de capital de 3,7 miliarde de lei (800 mil. euro), potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă publicată pe 18 decembrie de Ministerul Finanţelor. Suma suplimentară pe care ar trebui să o aducă acţionarii a fost calculată de Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al APAPR.

„Îndemnul de a-şi retrage contribuţiile nu face altceva decât să pulverizeze Pilonul II“, spune Mihai Bobocea pentru ZF.

În prezent capitalul social al celor şapte administratori este de circa 341 mil. lei, ceea ce înseamnă că acţionarii trebuie să realizeze infuzii de 10 ori mai mari.

„La Articolul 60, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(1) Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul ”n lei, calculat şi actualizat ”n raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor, respectiv: a) 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro; b) 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este ”ntre 100 milioane euro şi 500 milioane euro; c) 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro“, se arată în ordonanţa de urgenţă.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, care administrează banii de pensie a 7,2 milioane de români, au investiţii de 7,1 miliarde de lei la bursa românească ”n S1/2018, ”n urcare cu 1,7% faţă de finele anului 2017, potrivit calculelor ZF făcute pe baza rapoartelor semestriale.
Spre comparaţie, expunerea cumulată a acestora la BVB a urcat cu 11,3% faţă de S1/2017 pe fondul procesului de acumulare de acţiuni, prin noi investiţii precum Sphera Group (listată ”n noiembrie 2017), dar şi ca urmare a aprecierii unor acţiuni din portofoliu.

Cumulat deţinerile Pilon II la bursa de la Bucureşti nu par mari ”n contextul ”n care acestea reprezintă 4,2% din capitalizarea pieţei locale la 29 iunie 2018, ”nsă individual fondurile au ajuns printre cei mai mari acţionari ai unor companii precum MedLife (17,8% din capitalul social), Bursa de Valori Bucureşti (16,2%), Transgaz (13,9%).

Spre comparaţie, ”n decembrie 2017 expunerea Pilon II la MedLife era de 17%, la operatorul BVB de 16,2%, iar la Transgaz de 13,8%.