Reacţie fără precedent a băncilor din România la adresa Guvernului: Introducerea unei taxe bancare şi pachetul de legi restrictive pentru finanţare vor aduce recesiune, deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă şi scumpirea finanţării. “Nu acceptăm să fim trataţi drept inamic al statului.”

Autor: Cristian Hostiuc 21.12.2018

Băncile din România au adoptat o poziţie fără precedent împotriva Guvernului şi a iniţiativelor legislative privind introducerea unei taxe pe activele bancare şi aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finanţare.

“Efectele acestor iniţiative nu vor contribui la stabilitate şi dezvoltare, ci vor grăbi instalarea unei recesiuni economice. Această recesiune înseamnă deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă, scumpirea finanţării, în final o lovitură la adresa bunăstării tuturor românilor”,  se arată într-o declaraţie comună a Asociaţiei Române a Băncilor şi a Consiliului Patronatelor Bancare din România.

Băncile spun că respectă politica fiscală în funcţie de priorităţile guvernării, dar resping şi dezaprobă cu tărie adoptarea unor  măsuri fără consultare prealabilă pentru a stabili eficienţa şi impactul, mistificarea modului de a desfăşura afaceri al băncilor din România şi condamndarea întreului sistem bancar pentru problemele structurale ale economiei româneşti, lipsa de investiţii, impredictibilitate fiscală şi legislativă, neajustarea veniturilor la productivitate şi politici inflaţioniste.

Marţi seară, ministrul finanţelor a anunţat că guvernul vrea să instituie o taxă pe activele bancare, în funcţie de nivelul din piaţă al ROBOR, indicatorul de dobândă folosit în contractele de credit.

La un ROBOR de 3,04%, taxa bancară este de 0,9% din activul bilanţier al fiecărei bănci. La activele actuale, taxa bancară ar depăşi 3,6 miliarde de lei. Principalele bănci din România ar trebui să plătească jumătate din profit pentru această taxă bancară.

Liderii PSD, începând cu Liviu Dragnea şi ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, au adoptat o retorică antibănci şi antimultinaţionale. Această taxă bancară au denumit-o “taxă pe lăcomie” a băncilor, susţinând că băncile din România au marje prea mari între cât plătesc la depozite şi cu cât dau credite, nu creditează economia şi companiile pentru că preferă să cumpere titluri de stat (pe care Ministerul Finanţelor le vinde) şi externalizează câştigurile din creditele neperformante, marcând pierderea fiscală în România şi profitul în altă parte.

BNR încă nu şi-a exprimat o poziţie oficială în părivinţa taxei bancare şi există interpretări conform cărora şi BNR ar plăti această “taxă pe lăcomie”.

Băncile din România susţin că declaraţiile oficiale au poziţionat sistemulfinanciar-bancar drept inamic al statului, “un punct de vedere fals, dăunător şi fără nicio utilitate”.

Băncile susţin că, în contextul economic şi geopolitic actual, această decizie a guvernului şi acestă strategie de a politiza relaţia cu principalul finanţator al statului român vor avea costuri ridicate de încredere pentru statul român.

Băncile susţin că sistemul financiar-bancar din România a asigurat responsabil stabilitatea financiară în timpul crizei economice, acţionarii au suportat pierderile integral din banii proprii, au menţinut liniile de finanţare în perioada cea mai turbulentă şi au sprijinit revenirea economică prin finanţare ieftină şi stabilă pentru stat şi pentru economia reală la nivelul ţărilor din reagiune.

Băncile recunosc că au şi greşit, greşeli pe care şi le-au asumat şi pentru care au plătit “din bani proprii, nu din bani publici”.

“Acest sector nu acceptă să fie tratat drept inamic al statului, ori să plătească pentru motive justificate prin neadevăruri şi inducerea în eroare a opiniei publice.”

Liviu Dragnea a anunţat joi că vineri guvernul va adopta măsurile fiscale cu orice preţ, inclusiv taxa pe lăcomia băncilor, cerând  băncilor şi multinaţionalelor să nu mai ameninţe statul cu măsuri de represalii economice.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor este Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, iar preşedintele Patronatelor Bancare din România este Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR.