China şochează din nou: Guvernul lui Xi Jinping consideră spionajul cibernetic „necesar” ca parte a strategiei naţionale

Autor: Alex Ciutacu 27.12.2018

Beijingul consideră că spionajul cibernetic este necesar pentru progresul naţional al Chinei şi nu va înceta practicile actuale, a declarat un expert pentru CNBC după ce Departamentul de Justiţie din SUA a anunţat în luna decembrie că va acuza de spionaj cibernetic doi cetăţeni chinezi.

„Cred că este corect să spunem că guvernul chinez vede spionajul cibernetic în scopuri economice drept o componentă necesară a strategiei naţionale de creştere economică şi de dezvoltare drept o putere mondială, iar asta nu se va opri – cel puţin nu în conjunctura actuală”, spune Michael Fuchs, senior fellow în cadrul Centrului pentru Progresul American – un think tank.

Procurorii americani au acuzat doi cetăţeni chinezi pentru impliarea lor într-o campanie globală de hacking care a avut ca ţintă secretele companiilor din tehnologie şi furtul de proprietate intelectuală. În plus, ei au fost acuzat că au furat informaţiile personale a circa 100.000 de membri din Forţele Marine Americane.

Aliaţii Washingtonului – Australia, Marea Britanie, Noua Zeelandă – au crescut nivelul de critici aduse Beijingului pentru spionah economic după anunţul Departamentului american de Justiţie.