O veste proastă pe final de an pentru industria asigurărilor: germanii de la Gothaer au decis să se retragă din România

Autor: Sorin Pâslaru 21.12.2018

Compania germană Gothaer, una dintre firmele de asigurări generale de top zece din România, a anunţat astăzi intenţia de a se retrage de pe piaţa locală ca urmare a refocusării pe piaţa germană.

Compania vorbeşte despre o „reaşezare ordonată” a operaţiunilor din România. Pariul germanilor de la Gothaer a fost de câteva zeci de milioane de euro până în prezent pe piaţa românească, dar nu a reuşit să treacă pe profit, având pierderi an de an. În 2017, Gothaer România a avut prime brute subscrise de 119 milioane de lei, faţă de 98 milioane de lei în anul anterior şi o pierdere de 23 de milioane de lei, faţă de o pierdere de 34 milioane de lei în anul anterior.

“Aceasta nu a fost o decizie uşoară de luat. Gothaer Asigurări Reasigurări a făcut progrese considerabile în ultimii ani,  înregistrând  ritmuri  de  creştere  ridicată  a  volumelor  de  prime  şi  având  o  echipă  dedicată”,  a spus Christopher Lohmann, Preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, într-un comunicat de presă. “Apreciem în mod deosebit expertiza echipei de conducere şi a întregii echipe. Însă după ce am comparat evoluţia pieţei în ultimii ani, rezultatele atinse până acum şi  perspectivele  pentru  Gothaer  Asigurări  Reasigurări,  a  devenit  clar  faptul  că  aşteptările  iniţiale  ale  Grupului Gothaer pe piaţa de asigurări din România vor fi dificil de atins într-o mare măsură”.

Gothaer a intrat în România prin achiziţia firmei Platinum Asigurări, înfiinţată de fostul director general al Omniasig din anii 2000, Constantin Toma.

Firma germană vânduse deja sucursala din Polonia în 2011.