Românii au avut nevoie de intervenţii medicale de 7,7 mld. lei în primele nouă luni din 2018

Autor: Georgiana Mihalache 02.01.2019

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat în primele nouă luni din an intervenţii medicale pentru pacienţii din spitalele în valoare de 7,7 miliarde de lei, dintre care cei mai mulţi bani au mers către spitalele de stat – 7,2 mld. lei, potrivit datelor oferite de CNAS la solicitarea ZF.

Banii au mers către 372 de unităţi sanitare cu paturi din sistemul public şi spre 298 de astfel de unităţi private.

În 2017, anul pentru care există date complete, decontările au ajuns cumulat la 9,8 mld. lei, în creştere cu 8% faţă de 2016.

Sumele decontate de Casă pe servicii sunt aceleaşi şi la privat, şi la stat, iar în 2017 decontările pentru intervenţiile medicale din spitale au reprezentat 33% din cheltuielile totale ale Casei în perioada menţionată, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice.

De la an la an, sumele decontate pentru intervenţiile din spitale au crescut, însă mărirea bugetului nu se vede şi în situaţia de pe teren. Spitalele româneşti de stat, acolo unde intră cei mai muţi bani, sunt în continuare marcate de condiţii de igienă precară, lucru arătat şi e controalele autorităţilor din domeniul sănătăţii care au dus la amenzi de 6 milioane de lei numai în anul 2018.

Mai mult, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte chiar şi câteva luni pentru analize sau pentru investigaţii medicale, deşi plătesc contribuţii sociale, din cauză că plafoanele pentru decontare nu sunt suficiente. În aceste situaţii, pacienţii scot din buzunar şi 500 de lei pentru a avea acces la o investigaţie RMN (rezonanţă magnetică nucleară), esenţială în stabilirea unui diagnostic.

Din spitalele româneşti au ieşit 3,9 milioane de pacienţi în total în 2017, un nivel asemănător cu anul precedent.

Dezvoltarea sistemului privat de sănătate se vede şi în sumele atrase de jucătorii din această piaţă pentru decontări, în 2017 banii de la Casă care au mers pentru intevenţii în privat ajungând la 566 milioane de lei, cu 21% mai mult decât în anul anterior. În ultimii ani, marile companii private din sănătate au pariat pe extinderea businessurilor prin achiziţii de clinici sau jucători mai mici din piaţă sau prin investiţii greenfiel.

Spitalele de stat atrag însă cei mai mulţi bani din bugetul CNAS şi domină sistemul de sănătate atât ca număr, cât şi ca număr de paturi, având peste 125.000 de paturi, faţă de cele 7.200 de locuri în unităţile private.

Bugetul Casei de Sănătate a crescut până la 34 miliarde de lei în 2018, cu 50% mai mult faţă de 2015.