Gigantul Gazprom vrea să producă petrol şi gaze în România după ce investiţiile în benzinării nu au mers conform planurilor

Autor: Roxana Petrescu 31.12.2018

Vanja Aleksic, cel care din vara acestui an a preluat conducerea NIS Petrol România, filiala locală a grupului petrolier sârb NIS, deţinut de gigantul rus Gazprom, spune că anul viitor compania se va concentra mai ales pe lucrările de explorare şi producţie din piaţa locală, în contextul în care, cel puţin până acum, extinderea ruşilor pe zona de benzinării nu a mers conform planurilor. 

“Cele mai importante investiţii programate pentru anul viitor în cadrul NIS Petrol sunt orientate către operaţiunile de explorare şi producţie şi vizează proiecte noi de prospecţiuni seismice, forajul şi testarea unor sonde de explorare şi evaluare, precum şi intrarea în faza de productie experimentală”, a declarat Vanja Aleksic.

Potrivit celor mai recente informaţii, NIS Petrol are un portofoliu de şase perimetre de petrol şi gaze pe teritoriul României, pe unele dintre ele producţia fiind estimată a începe în cel puţin doi ani, conform informaţiilor oficiale trimise de companie la începutul acestui an.

Din cele şase perimetre, patru concesiuni sunt pentru activităţi de explorare-dezvoltare şi exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în judeţul Bihor – EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix şi două în judeţul Timiş – EX-7 Periam şi EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deţinută în parteneriat cu Zeta Petroleum şi Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, judeţul Timiş. Cea de-a şasea concesiune pentru activităţi de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în judeţul Timiş, în perimetrul EX-12 Crai Nou. NIS Petrol are calitatea de operator în toate cele 6 perimetre petroliere concesionate.

Dincolo de activitatea de explorare şi producţie, care vizează exclusiv resurse convenţionale, compania a ajuns pe o reţea locală de 18 benzinării, toate operate sub brandul Gazprom, potrivit celor mai recente informaţii disponibile. NIS Petrol a deschis prima benzinărie în România la sfârşitul anului 2012, planurile la acel moment fiind de a ajunge la 120 de staţii până în 2015.

Potrivit informaţiilor de la Ministerul Finanţelor, NIS Petrol a terminat anul trecut cu un business de 314 milioane de lei şi cu pierderi de 26 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte anul 2018, reprezentantul NIS Petrol spune că firma va termina exerciţiul financiar cu un plus de peste 10%, fără a înainta însă cifre exacte. Creşterea ar veni în contextul în care la nivelul pieţei carburanţilor, în volume, este estimată o stagnare în 2018.