Ce impact are pachetul de măsuri adoptate de guvern asupra companiilor din construcţii? Horaţiu Ţepeş, Bilka Steel: În cazul nostru, suma scutită prin reducerea taxelor s-ar ridica la 7 mil. lei

Autor: Alina-Elena Vasiliu 28.12.2018

Pachetul de măsuri fiscale adoptate săptămâna trecută de ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, care cuprinde, printre altele, reducerea unor taxe pentru angajatorii din construcţii, vine înaintea unui an 2019 pentru care Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează o creştere a sectorului construcţiilor de 7,2%. Şi la sfârşitul anului trecut, CNP estima o creştere de 7% a construcţiilor la nivelul întregului an 2018, procent care a ajuns însă la o estimare de doar 1,2% în toamna acestui an.

Pentru domeniul construcţiilor, ordonanţa prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angaja­to­rului pen­tru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decem­brie 2028 şi reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75%.

Ordonanţa mai prevede ca angajaţii din construcţii să aibă un salariu minim de 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019, astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depăşească echivalentul de 500 de euro. Măsura este menită să revigoreze un sector care a avut de suferit în 2017, în care investiţiile au frânat, comparativ cu anul anterior.

În acest context imprevizibil pentru piaţa locală a construcţiilor, antreprenorii din domeniu se gândesc în continuare la cea mai arzătoare problemă din industria de profil – migraţia muncitorilor.

„Sperăm ca angajaţii să nu mai emigreze, o problemă de care sunt responsabili toţi guvernanţii din ultimii 20 de ani. În ceea ce priveşte salariul minim, noi (Teraplast – n. red.) am majorat salariile înainte ca această măsură să fie prevăzută de guvern”, spune Dorel Goia, acţionarul majoritar al producătorului de materiale de construcţii Teraplast şi acţionar al companiei de construcţii ACI Cluj.

Guvernul a adoptat vinerea trecută ordonanţa de urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Toate aceste măsuri sunt menite să echilibreze bugetul anului viitor.

Cu pachetul de măsuri pe care guvernul le-a adoptat vineri seară, statul pariază pe o impulsionare a creşterii construcţiilor, la finalul unui an în care, potrivit oficialilor din industrie, piaţa se află pe scădere faţă de 2017.

„Întrucât pe data de 29 noiembrie 2018 s-a semnat acordul dintre guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii privind măsuri pentru o creştere economică sustenabilă a României, bazată pe investiţii, în următorii zece ani (...), se declară sectorul construcţiilor sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii zece ani, începând cu 1 ianuarie 2019”, se arată în ordonanţa adoptată vineri.

Există însă şi producători care spun că ordonanţa mai mult îi încurcă decât îi ajută. Un exemplu este producătorul de învelitori metalice Bilka, deţinut de omul de afaceri Horaţiu Ţepeş.

„În cazul Bilka, suma scutită (prin reducerea taxelor – n. red.) s-ar ridica la şapte milioane de lei, dar miza mai mare este de competitivitate. Producătorii de acoperişuri metalice, acoperişuri din ţigle de beton şi cei de ţigle ceramice concurează pe aceeaşi piaţă, avem aceeaşi reţea de distribuţie, aceiaşi potenţiali clienţi, iar pentru producătorii de acoperişuri ceramice şi beton, această lege va fi un avantaj foarte mare în piaţă”, spune Horaţiu Ţepeş, în condiţiile în care, potrivit lui, codul CAEN aferent activităţii companiei sale, de producţie de acoperişuri şi ţigle metalice nu intră în sfera celor scutite de contribuţiile sociale.