Salariile muncitorilor ArcelorMittal Galaţi vor creşte cu 20% în următorii doi ani. Salariul mediu în combinat va ajunge la 4.000 de lei net

Autor: Adelina Mihai 28.12.2018

Combinatul siderurgic ArcelorMittal din Galaţi, care are aproape 5.000 de salariaţi, va majora salariile muncitorilor cu 20% în următorii doi ani, potrivit unui anunţ al companiei.

”ArcelorMittal Galaţi anunţă încheierea Contractului Colectiv de Muncă pentru anii 2019 şi 2020 cu sindicatul reprezentativ Siderurgistul AMG. Documentul stipulează o creştere a salariilor cu 20%, în medie, pentru muncitori, cu 30% pentru şefii de formaţii (maiştri) şi cu 14% pentru personalul TESA, precum şi alte beneficii, în condiţiile în care inflaţia prognozată pentru următorii doi ani este de 2,8% şi respectiv de 1,9% pe an”, susţin reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi.

Reprezentanţii companiei nu au precizat care este nivelul salarial mediu pentru fiecare tip de angajat care va primi majorare salarială, dar au menţionat că ”este cea mai mare creştere salarială acordată în ultimii ani”.

Potrivit calculelor ZF pe baza datelor depuse de companie în bilanţ, în prima jumătate a anului 2018 venitul salarial mediu net în cadrul ArcelorMittal Galaţi a fost de aproximativ 3.300 de lei net pe lună. Prin urmare, aplicând o creştere salarială medie de 20% (acordată muncitorilor, care reprezintă cea mai mare pondere a salariaţilor companiei), rezultă că, până în 2020, venitul salarial mediu în cadrul ArcelorMittal Galaţi se va apropia de nivelul de 4.000 de lei net pe lună.

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu în industria metalurgică a fost de 3.100 de lei net în luna octombrie a acestui an.

”Noul Contract Colectiv de Muncă pentru anii 2019 şi 2020 asigură garantarea veniturilor tuturor angajaţilor şi protecţia drepturilor acestora, în condiţii de instabilitate politică, economică, legislativă şi socială”, au mai transmis reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi.

În primele şase luni din 2018, numărul mediu de salariaţi din cadrul ArcelorMittal a fost de 4.960 de persoane, în scădere cu 671 de salariaţi faţă de perioada similară a anului trecut. Numărul mediu de salariaţi al celui mai mare angajator din Galaţi este la jumătate faţă de acum un deceniu, când compania număra peste 11.000 de salariaţi.

În ceea ce priveşte pachetul de beneficii acordat salariaţilor, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi susţin că acesta cuprinde peste 10 tipuri de beneficii diferite, care includ, de exemplu, bonurile de masă şi prime ocazionale.

”Angajaţii primesc bonuri de masă în valoare de 300 de lei şi cinci tipuri de prime anuale – pentru Paşte, Crăciun, Ziua Siderurgistului etc. – care au crescut de la 200 la 300 de lei brut conform noului contract colectiv de muncă. Negocierile cu sindicatele pentru acest contract au durat circa 6 -7 săptămâni”, a spus Dorian Dumitrescu, Country Communicator în cadrul ArcelorMittal.

În primăvara acestui an, grupul ArcelorMittal a anunţat că va vinde combinatul siderurgic din Galaţi pentru a putea prelua producătorul Ilva din Italia. Astfel, ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex) va fi preluat de compania Liberty Steel, controlată de miliardarul indian Sanjeev Gupta, care a anunţat că va creşte cu 50% producţia şi va păstra numărul de salariaţi.

Sidexul s-a privatizat în anul 2001, când a fost preluat de la stat de către indianul Lakshmi Mittal.

În 2017, ArcelorMittal Galaţi a încheiat cu o cifră de afaceri de 2,7 miliarde de lei (în creştere cu 10% faţă de anul 2016) şi cu un profit net de 269 de milioane de lei (faţă de anul 2016, când a înregistrat pierderi în valoare

Noul proprietar al ArcelorMittal Galaţi, Sanjeev Kumar Gupta, este fondatorul şi preşedintele executiv al companiei Liberty House, care a avut în 2017 o cifră de afaceri de aproape 15 mld. de dolari. Acesta mai conduce de asemenea GFG (Grupta Family Group), cu peste 14.000 de angajaţi în întreaga lume.