Companiile anului 2018. Top 50 de companii înfiinţate în acest an

Autor: Dana Ciriperu 31.12.2018

Două dintre cele mai mari cinci companii înfiinţate în 2018 sunt centre de business ale unor giganţi internaţionali. @ Cea mai mare companie creată în 2018 îi are ca acţionari pe Adrian şi Dragoş Pavăl, fondatorii Dedeman Bacău, cea mai mare firmă antreprenoriale din România.

Pavăl Holding SRL este cea mai mare companie creată în România în 2018, cu un capital social de 4,5 mld. lei (1 mld. euro), arată datele Registrului Comerţului trimise la solicitarea ZF. Compania este deţinută de Adrian şi Dragoş Pavăl, acţionarii retailerului de bricolaj Dedeman Bacău, cea mai mare companie antreprenorială din România după cifra de afaceri. Dragoş Pavăl a explicat pentru ZF că a înfiinţat  firma holding pentru flexibilitate, iar noua companie va deţine toate participaţiile pe care familia Pavăl le deţine în prezent.

Mutarea acţionarilor Dedeman este un pariu pe capitalul privat românesc, în condiţiile în care Adrian şi Dragoş Pavăl şi-au pus brandul personal pe o companie, dar şi deţinerile lor în acest holding sunt directe, fără a apela la entităţi înregistrate în Cipru, Olanda sau Luxemburg. Cipru, de exemplu, este al patrulea investitor străin în România, cu un capital de 4,8 mld. euro (11% din total) plasat în firme locale. O mare parte din acest capital are însă în spate oameni de afaceri români care au ales să-şi deruleze operaţiunile prin intermediul unor organizaţii înregistrate în Cipru.

Cele mai mari 50 de companii înfiinţate în România în perioada ianuarie-noiembrie 2018 au un capital social total de 5,1 mld. lei, arată datele de la Registrul Comerţului. Două din cele mai mari cinci companii ale anului 2018 sunt centre de servicii ale unor grupuri străine: LSEG Business Services (50 mil. lei capital social), centrul de servicii al Bursei din Londra şi Lidl Digital (46,6 mil. lei capital social), centrul de IT al discounterului german din comerţ Lidl.

Bucureştiul a devenit în ultimul an o adevărată capitală a centrelor de servicii, planuri de extindere fiind anunţate şi de Amazon, FitBit sau UiPath. În ultimii ani şi grupurile petroliere OMV şi Total au deschis centre de servicii în Capitală, dar şi jucători din industria bunurilor de larg consum: BAT, producătorul ţigărilor Kent, sau Molson Coors, proprietarul Bergenbier.

Real-estate-ul domină ca număr topul celor mai mari firme înfiinţate în 2018, cu patru companii de dezvoltare şi promovare imobiliară şi alte 14 care activează pe piaţa achiziţiilor şi închirierilor de bunuri imobiliare. Doar trei dintre cele mai mari firme înfiinţate în 2018 sunt în agricultură şi industria alimentară, arată datele de la Registrul Comerţului.