De ce bate UE noi monede când toţi visează la o lume fără cash

Autor: Catalina Apostoiu 03.01.2019

Deşi o mare parte a lumii se îndreaptă către plăţile fără cash, băncile centrale din zona euro continuă să bată noi monede de valoare mică, scrie Deutsche Welle. Ce se află în spatele acestui obicei vechi?

Cu peste 340 milioane de utilizatori, moneda euro este astăzi una dintre cele mai importante monede din lume, deşi aceasta a avut parte de bune şi rele de la introducerea sa cu 20 de ani în urmă pe 1 ianuarie, 1999. În octombrie 2018, la nivel mondial erau în circulaţie bancnote euro cu o valoare nominală de 1.200 miliarde de euro şi monede de 28 mld euro.

În timp ce BCE controlează bancnotele, băncile centrale din ţările membre ale zonei euro dispun de mai multă libertate în ceea ce priveşte monedele. Iar în ceea ce priveşte cash-ul, Germania este deja din nou campioană pe 2019.

După ce au calculat cash-ul de care au nevoie pentru noul an, băncile centrale din zona euro se pregătesc să bată monede cu o valoare nominală de 2,1 miliarde de euro. Deşi din această sumă, 488 milioane de euro vor fi monede comemorative pentru colecţionari, totalul este numai uşor mai mic decât cele 2,2 miliarde de euro de anul trecut şi departe de a aduce o revoluţie cashless.

Germania va produce monede de 632 milioane de euro, planurile incluzând emiterea de milioane de noi monede de 1 şi 2 cenţi deşi acestea costă mai mult să fie produse decât valoarea pe care o au. Pare să fie un pas în direcţia greşită, un obicei învechit.

Şi totuşi, renunţarea la monedele de 1 şi 2 cenţi pare a fi un obstacol psihologic pentru BCE. Astăzi, moneda euro este folosită de 19 dintre cele 28 de ţări membre ale UE. Moneda s-a dovedit atât de populară ca loc de refugiu, încât aproximativ 20-25% din cash (după valoare) se află în afara zonei euro, potrivit BCE.

În schimb, cât priveşte bancnotele în euro, BCE a anunţat că cele de 500 nu vor mai fi emise după aprilie 2019. Protestele consumatorilor au fost vehemente, dar de scurtă durată. Renunşarea la monedele de 1 şi 2 cenşi este însă mai complicată. Consumatorii se tem de majorări de preţuri în condiţiile în care retailerii rotunjesc cifrele.

Indiferent de preţ, însă, în Germania cash-ul este în continuare rege. Un clasament privind cât cash poartă europenii la ei îi are pe nemţi pe primul loc, cu 103 euro în medie. Francezii au în schimb la ei aproximativ 32 de euro. Un alt studiu recent al băncii centrale germane a concluzionat că în 2017 plăţile cu numerar din Germania, după valoare, au scăzut de la 50% la 48%. Poate că e un progres, dar mai e drum lung până când Germania va deveni societatea fără cash la care visează visătorii.

 


  Virus-free. www.avast.com