Interes în creştere pentru antreprenoriat: 10.500 de proiecte au fost înscrise în programul Start-Up Nation 2018 în prima săptămână de la deschidere

Autor: Florentina Niţu 03.01.2019

Apetitul tinerilor pentru antreprenoriat a dus la un record de 10.500 de proiecte depuse în prima săptămână de la lansarea Start-Up Nation 2018, în condiţiile în care în ediţia de anul trecut au fost depuse până la finalul programului 19.200 de proiecte, potrivit datelor de pe site-ul Agenţiei pentru IMM, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului.

Ultima companie, care s-a înscris în aplicaţie astăzi, 3 ianuarie, la ora 14:50, a fost Taer Auto B N Center, din Bistriţa Năsăud, care efectuează testări şi analize tehnice auto.

Aplicaţia a fost lansată în 27 decembrie, la ora 10:00 şi va fi deschisă 30 de zile lucrătoare, timp în care antreprenorii îşi pot depune proiectele. Ultima zi de înscriere în program este 12 februarie, până la ora 20:00. Însă, în cazul în care bugetul nu va fi epuizat, acest termen se va prelungi.

Programul naţional Start-Up Nation stimulează înfiinţarea de noi întreprinderi mici şi mijlocii, sprijinind tinerii antreprenori prin acordarea unei finanţări nerambursabile de până la 200.000 lei.

Înscrierea în program, solicitarea acordului pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac online pe site-ul www.aippimm.ro.

După ce se înscriu în program, viitorii beneficiari ai Start-Up Nation primesc o confirmare pe e-mail, apoi pot introduce datele referitoare la planul de afacere şi celelalte date cerute în anexele procedurii de implementare, pe care o regăsesc pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Planul de afaceri online trebuie să conţină fiecare cheltuială, cu argumentele necesare, în vederea demonstrării necesităţii finanţării. Dacă solicitantul nu-şi salvează planul de afaceri înainte de-al trimite, acesta nu mai are acces la el ulterior.

Punctajul maxim care poate fi obţinut pentru planul de afaceri este de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte.

Pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe o perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului. Fiecare proiect finanţat prin Start-Up Nation 2018 va fi monitorizat în tot acest timp, iar dacă locurile de muncă nu sunt menţinute, antreprenorii vor fi obligaţi să returneze banii.

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a spus că încurajează antreprenorii să depună planuri de afaceri sustenabile şi să evalueze corect numărul de locuri de muncă create, pentru că punctajul încurajează achiziţia de echipamente tehnologice. În acelaşi timp a spus că Start-Up Nation va fi un program simplu şi intuitiv, cu mai puţină birocraţie.

Bugetul total alocat programului Start-Up Nation 2018 este de 2 mld. lei, cu scopul de a sprijini 10.000 de proiecte, printr-o finanţare de maximum 200.000 de lei pe proiect. Aceasta va fi acordată societăţilor înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniile: producţie, industrii creative, servicii şi comerţ.

Nu beneficiază de fondurile programului Start-Up Nation firmele care activează în domenii ca:

•           producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope;

•           producţie sau comercializare de produse energetice;

•           pescuit şi acvacultură;

•           producţia primară a produselor agricole;

•           sectorul carbonifer.

De asemenea, sistemele de stocare pentru criptomonede, tabletele şi telefoanele mobile nu se finanţează şi nici cheltuielile aferente astrologiei şi spiritismului, inclusiv on-line, servicii personale de tipul: servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, servicii ale agenţiilor matrimoniale.

În 2017 au fost depuse circa 19.000 de proiecte şi au fost finanţate aproape 7.200 de proiecte.