Bursa americană începe prost anul: Acţiunile Apple sunt în cădere liberă după ce veniturile vor fi mici decât estimările. Gigantul american pierde prima poziţie în topul celor mai valoroase companii

Autor: Răzvan Botea 03.01.2019

Acţiunile Apple sunt în cădere liberă, la momentul transmiterii ştirii acestea înregistrând o scădere de aproape 9 procente, în timp ce bursa americană înregistrează scăderi semnificative, cu indicele Dow „pe roşu” cu 2,13% şi Nasdaq în scădere cu 1,77%, potrivit marketwatch.com.

Astfel, Apple a pierdut din capitalizarea de piaţă 446 mld. dolari în ultimele trei luni, mai mult decât valoarea totală a companiei Facebook sau a băncii J.P. Morgan.

Scăderea acţiunilor de astăzi vine în urma anunţului CEO-ului Apple Tim Cook care a spus că gigantul îşi revizuieşte în jos estimarea veniturilor pentru prima dată în ultimii 20 de ani, pe fondul cererii slabe din China, care a declanşat o scădere a preţurilor pentru furnizorii chinezi, potrivit Bloomberg .

CEO-ul Apple Tim Cook a spus că vânzările se vor situa la aproximativ 84 mld. dolari în trimestrul care s-a încheiat pe 29 decembrie, mai puţin decât estimarea iniţială de 89 până la 93 mld. dolari. Apple a raportat un venit de 88,3 mld. dolari în trimestrul al patrulea din 2017, ceea ce înseamnă prima scădere a veniturilor în trimestrul sărbătorilor de iarnă de când Tim Cook a preluat cârma Apple în 2011.

Anunţul reducerii estimării veniturilor a fost făcut de Cook printr-o scrisoare către investitori.

„Dacă am anticipat anumite provocări în unele pieţe emergente, nu ne-am aşteptat la asemenea efecte din cauza decelerării economice, mai ales în Taiwan şi Hong Kong”, a scris Cook.

Regiunea Taiwan şi Hong Kong a înregistrat cea mai abruptă scădere pentru veniturile Apple, dar upgrade-urile de la iPhone au fost de asemenea mai slabe decât anticipa compania în anumite pieţe emergente.