BNR anunţă că va lansa în circuitul numeristic monede dedicate preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 04.01.2019

BNR lansează din 7 ianuarie, în circuitul numismatic, un set de trei monede, din aur, argint şi tombac cuprat, o monedă din argint şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Din setul de 3 monede, cea de aur are valoarea nominală de 100 de lei şi o greutate de 6,452 de grame, cea de argint are valoarea nominală de 10 lei şi o greutate de 31,1 grame iar cea de tombac cuprat are valoarea nominală de 1 leu.

Moneda de argint are valoarea nominală de 10 lei şi o greutate de 31,1 grame, iar moneda pentru colecţionare are valoarea nominală de 50 de bani.

Aversul monedei din aur redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

Aversul monedei din argint redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

Aversul monedei din tombac cuprat redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

Aversul monedei din alamă, pentru colecţionare redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat şi din alamă) prezintă o compoziţie ce conţine logo-ul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi inscripţia circulară ,,PRESEDINTIA ROMANIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE”.

Tirajul este de 250 de seturi de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat); 250 monede din argint; 5.000 monede din alamă, pentru colecţionare.

Preţurile de vânzare sunt: 1.965,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare; 325,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare; 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecţionare.

Monedele din aur, argint, tombac cuprat şi monedele din alamă, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.