O imagine despre ce ar putea fi în economie şi în business. 100 de tendinţe pentru 2019

Ziarul Financiar 07.01.2019

♦ 2019 va fi un an al incertitudinilor l Sigur este doar că ritmul de creştere economică va încetini ♦ Criza forţei de muncă se va diminua ♦ Băncile, firmele din energie şi telecom îşi ling rănile provocate de noile taxe ♦ Pentru constructori scad taxele ♦ Marea întrebare este cum se va închide bugetul şi dacă nu va fi nevoie de alte taxe sau tăieri de cheltuieli.



MACROECONOMIE

♦ Creşterea economică va rămâne solidă dacă nu cumva o criză gravă va veni din afară. România va avea creştere economică între 3,5% şi 4%.

♦ PIB-ul va depăşi 1.000 de miliarde de lei (peste 200 de miliarde de euro).

♦ Leul va pierde în faţa euro, dar nu mult – cursul mediu va ajuge spre 4,7 lei pentru un euro (4,66 de lei/euro, la început de an).

♦ Inflaţia anuală va coborî foarte probabil la sub 3%.

♦ ROBOR, marea necunoscută după introducerea taxei bancare. Va oscila, cel mai probabil, între 2 şi 3%.

 

FISCALITATE 

♦ Primul trimestru va arăta care este şocul în economie al noilor taxe impuse băncilor şi companiilor. De aici încolo pariurile sunt deschise.

♦ Problema complicată este cea a bugetului general consolidat. Scenariul actual arată că deficitul fiscal va ajunge spre 5% din PIB. Nu sunt exluse noi taxe, prin urmare.

♦ Guvernul a promis că 2019 va fi anul „investiţiilor“. Enormele constrângeri bugetare ar putea obliga la tăieri de cheltuieli, iar primele sacrificate vor fi investiţiile.

♦ Salariul minim pe economie a crescut  cu 10% începând cu prima zi a anului, până la 2.080 de lei brut. Nu este prevăzut o altă majorare în acest an.

♦ Politica fiscală este „securizată“ de cele două rânduri de alegeri (europarlamentare şi prezidenţiale) pentru că politicienii nu îşi asumă majorări de taxe în anii electorali.

 

BĂNCI

♦ Noi reguli pentru bănci în 2019 după ce Ministerul Finanţelor a decis să introducă „taxa pe lăcomie“, iar Parlamentul a aprobat un pachet de trei legi, în timp ce BNR a hotărât să limiteze gradul de îndatorare al populaţiei.

♦ Creditarea ar putea să încetinească.

♦ Alegerea conducerii BNR.

♦ Procesul de restructurare a sistemului bancar va merge mai departe, Şi consolidarea poate continua.

♦ Sistemul bancar va rămâne probabil pe profit, însă câştigul se va diminua. Poate creşte numărul băncilor cu pierderi.

 

INVESTIŢII STRĂINE

♦ Valoarea proiectelor de investiţii se va ridica la 2,5 mld. euro, cu 24.000 de noi locuri de muncă.

♦ Noile proiecte sunt în auto, componente auto, IT, servicii financiare şi outsourcing.

♦ Va continua competiţia pentru atragerea de proiecte pe baza ajutoarelor de stat, în condiţiile în care şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est acţionează la fel.

♦ Va fi o miză atragerea de investiţii străine din China, Japonia şi SUA, în condiţiile în care investiţiile din statele din zona euro stagnează în ultimii ani.

♦ Va creşte presiunea pentru atragerea de investiţii cu valoare adăugată mare, în domenii industriale de vârf.

 

ENERGIE

♦ Posibile insolvenţe ale furnizorilor de energie ca urmare a noilor taxe de 2% pe cifra de afaceri introduse de guvern.

♦ Anul marilor decizii pentru Marea Neagră: OMV şi Exxon trebuie să anunţe în trimestrul I din 2019 dacă zăcământul de gaze este comercial.

♦ Liberalizarea pieţei de energie este practic anulată pentru consumatorii casnici în contextul în care şi preţul energiei va fi plafonat.

♦ Deşi pentru Hidroelectrica se vorbea de ani de zile de o posibilă listare, cel mai probabil acest plan va fi îngheţat în lumina noilor taxe.

♦ Preţul benzinei va stagna sau va scădea în 2019, apreciază analiştii, comform tendinţei de la finalul anului 2018.

 

CONSTRUCŢII

♦ Companiile vor fi impulsionate de intrarea în vigoare a măsurilor anunţate de guvern în decembrie, se prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angajatorului, reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi stabilirea unui salariu minim de 3.000 de lei brut.

♦ Mai multe proiecte de investiţii cu valori de peste 100 mil. euro se află în derulare, fiind construite de companii atât româneşti, cât şi străine.

♦ Se aşteaptă demararea producţiei la fabricile Rockwool (vată minerală), Policolor (lacuri şi vopsele), Peikko (structuri de oţel).

♦ Sunt mari semne de întrebare dacă producţia de ciment va reveni pe creştere, după o scădere de 10% în 2018.

 

LOCUINŢE

♦ Achiziţia celei de-a doua locuinţe cu TVA de 5%, dar în limita sumei de 450.000 de lei va aduce o gură de oxigen pe piaţa rezidenţială dacă proiectul de lege va fi aprobat.

♦ Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere, cu o valoare medie de 90.000 de euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF, vor stagna sau creşte cu până la 10%

♦ Numărul de credite pentru achiziţia unei locuinţe ar putea scădea, în condiţiile în care BNR a limitat gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare.

♦ Programul Prima Casă ar putea fi încetinit, urmând a beneficia de fonduri cu 25% mai mici.

♦ Vor apărea noi proiecte rezidenţiale lângă clădirile de birouri din nord şi vest, pentru că angajaţii vor să petreacă mai puţin timp în trafic.

 

TRANSPORT ŞI LOGISTICĂ 

♦ Galop spre pragul de 5 milioane de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale.

♦ În 2019 se aşteaptă ca evoluţia traficului aerian să se stabilizeze la o creştere în jur de 10%.

♦ La fel ca în anii trecuţi, se aşteaptă ca noi jucători să intre pe piaţa de transport şi logistică.

♦ Efervescenţa de pe piaţă ar putea aduce noi tranzacţii din sectorul de logistică şi transporturi, în condiţiile în care anul 2018 nu a excelat.

♦ Companiile de transport deţinute de stat vor avea un an 2019 dificil din cauza lipsei de modernizare.

 

TURISM

♦ Voucherele de vacanţă vor aduce creşteri pentru hotelieri şi agenţiile locale după un 2018 foarte bun.

♦ Se deschid în Bucureşti hotelurile Hilton Garden Inn de la aeroport, Moxy by Marriott din Centrul Vechi şi Courtyard by Marriott din Floreasca

♦ Numărul turiştilor străini va creşte cu cel puţin 10%.

♦ Odată cu creşterea atractivităţii României pentru turiştii străini, grupurile internaţionale vor începe să cumpere hoteluri de la antreprenori.

♦ Numărul românilor care vor alege să îşi petreacă vacanţele în străinătate va creşte şi în acest an, iar ofertele companiilor low-cost vor continua să îi determine să călătorească mai des.

 

SĂNĂTATE ŞI FARMA

♦ Apetitul pentru tranzacţii va rămâne ridicat în retailul de medicamente, în încercarea jucătorilor de a se consolida pe piaţă.

♦ Continuă achiziţiile şi în domeniul serviciilor medicale private, pe fondul unui sistem de stat slab dezvoltat.

♦ Sistemul de stat, sub semnul amânării proiectelor mari de infrastructură spitalicească.

♦ Lipsa de medicamente - o problemă constantă de la an la an.

♦ Agenţia pentru Transplant, pe lista de reforme ale ministerului.

♦ Deficitul de personal dă în continuare bătăi de cap jucătorilor din sistemul privat.

 

BUNURI DE CONSUM 

♦ Cifra de afaceri în retail va creşte cu 4% în 2019.

♦ Piaţa locală trece printr-un moment favorabil, ceea ce va conduce la tot mai multe tranzacţii: fuziuni locale sau intrări ale unor jucători străini.

♦ Miza pe exporturi în condiţiile în care consumul intern nu va mai avea creşteri de peste 10%.

♦ Berea artizanală, dar şi vinul premium românesc câştigă teren.

♦ Trendul produselor naturale va continua şi în acest an, astfel că marii producători vor investi în continuare în lansări de produse fără aditivi, conservanţi.

 

AGROBUSINESS

♦ Fermierii locali pornesc cu apetit pentru investiţii în dezvoltarea fermelor în 2019, în timp ce marile exploataţii agricole intră rând pe rând pe radarul investitorilor străini din zona de agrobusiness.

♦ Arabii de la Al Dahra, un grup din agricultură cu sediul în Abu Dhabi, se uită după noi achiziţii în 2019 după ce în 2018 au preluat Agricost.

♦ Cooperativele agricole au început să crească de la an la an, iar anul acesta agricultorii îşi propun să continue tendinţa. În 2018, în România au fost peste 900 de cooperative agricole.

♦ Va continua programul de susţinere a producţiei de tomate după ce în 2018 fermierii români au primit subvenţii de 3.000 de euro pentru cultivarea roşiilor în sere şi solarii.

♦ Vor continua tranzacţiile cu terenuri agricole pe fondul consolidării marilor ferme. Un hectar de teren a ajuns la 4.000-5.000 de euro.

 

COMERŢ

♦ O tranzacţie de peste 400 mil. euro, vânzarea Metro România poate intra în linie dreaptă.

♦ Este posibil ca măcar una din ultimele redute ale comerţului local să cadă – Annabela, Zanfir sau Elan Trio, liderii între retailerii cu capital privat românesc.

♦ Va continua replierea marilor reţele pe trendul Fabricat în România.

♦ Magazinele se vor apropia tot mai mult de un mix de online şi offline.

♦ De urmărit impactul introducerii caselor de marcat electronice.

 

TENDINŢE ASIGURĂRI 

♦ Diminuarea dependenţei pieţei de sectorul RCA şi orientarea în continuare spre piaţa nonauto.

♦ Repoziţionări pe piaţă după noile modificări care trebuie aduse legii RCA.

♦ Profitabilitatea şi capitalul asigurătorilor vor fi în continuare sub presiune

♦ Efervescenţa pe piaţa asigurărilor de sănătate poate continua.

♦ Consolidarea/restructurarea pieţei de asigurări.

 

AUTO

♦ Ford România se pregăteşte să treacă de 200.000 de maşini produse la Craiova.

♦ Dacia urcă spre 350.000 de unităţi datorită lansării unor noi motorizări pentru Duster.

♦ În lipsa unui timbru de mediu, importurile de maşini vechi vor continua să se situeze la peste 350.000 - 400.000 unităţi anual.

♦ Rabla va continua să contribuie la reînnoirea parcului auto.

♦ Vânzările de maşini hibrid şi electrice cresc datorită bonusurilor oferite de stat.

 

BIROURI

♦ Piaţa închirierilor de birouri va accelera puternic în 2019 datorită noilor livrări din Bucureşti.

♦ Noi tranzacţii cu proiecte de birouri de peste 100 mil. euro sunt aşteptate şi în 2019, pe măsură ce noi clădiri vor fi gata.

♦ Yieldurile vor continua să se comprime uşor în 2019 pe măsură ce vor ieşi la vânzare noi proiecte.

♦ Birourile din România vor intra tot mai mult pe radarul marilor investitori internaţionali pe măsură ce proiectele vor fi tot mai mari.

♦ Chiriile vor creşte în zonele unde nu vor mai fi dezvoltate noi proiecte.

 

PIAŢA DE CAPITAL 

♦ Statul ar putea solicita pentru al treilea an consecutiv bani de la companiile din subordine, inclusiv cele listate.

♦ Lichiditatea se va reduce drastic faţă de anul 2018 şi ar putea atrage după sine şi închiderea câtorva brokeri de pe piaţa de capital din România.

♦ Pilonul II, singurul cumpărător pe termen lung de la bursă şi printre cei mai mari investitori instituţionali, este deja cu un picior în groapă pe fondul noilor cerinţe ale Executivului cu privire la capitalul social.

♦ Bursa de Valori ar putea include noi emitenţi în structura indicelui principal BET în 2019, ca de exemplu Alro Slatina.

♦ Adio randamente ale dividendelor de două cifre. Sub incidenţa noii OUG, multe dintre companiile listate la Bucureşti vor avea profitabiliatea scăzută

 

PIAŢA MUNCII

♦ Salariul mediu va creşte cu mai mult de 10% şi va depăşi 3.000 de lei net în 2019.

♦ Numărul de salariaţi va depăşi 5 milioane de persoane, dar economia nu va mai putea crea peste 100.000 de noi locuri de muncă în 2019 pe fondul deficitului de candidaţi.

♦ Vor apărea centre de servicii noi în oraşele de dimensiuni medii, deoarece oraşele mari sunt saturate.

♦ Va creşte numărul de muncitori „importaţi“ din state asiatice, dar nu va rezolva problema crizei de personal din piaţa muncii.

♦ Companiile îşi vor optimiza costurile cu forţa de muncă.

 

IT

♦ Va mai reuşi industria de IT din România să genereze un alt unicorn după succesul spectaculos înregistrat de UiPath în 2018?

♦ Expansiunea comerţului electronic va continua şi în 2019, cu rate de creştere de două cifre, în special pe segmentele fashion, home&deco şi jucării, dar şi pe diferite categorii de nişă.

♦ Soluţiile de automatizare & inteligenţă artificială vor transforma şi eficientiza businessurile, cu precădere în industria financiar-bancară, asigurări şi telecom.

♦ Veniturile medii nete lunare ale programatorilor vor creşte la 7.000 de lei, de la 6.400 de lei în 2018.

♦ Numărul de angajaţi din IT va creşte, inclusiv pe fondul unor tranzacţii şi al deschiderii unor noi centre de servicii / dezvoltare.

 

TELECOM

♦ Taxa pe cifra de afaceri şi suma minimă de 1 mld. euro aşteptată de stat de la licitaţia 5G vor pune o presiune puternică pe bugetele operatorilor.

♦ Serviciile de internet vor fi în continuare motorul de creştere al pieţei de telecom.

♦ Concurenţa de pe piaţa de servicii fix-mobil va creşte odată cu achiziţia UPC de către Vodafone.

♦ Cererea de soluţii de tip Internet of Things va continua să accelereze.

♦ Presaţi de costurile tot mai mari cu conţinutul, taxe şi marjele mici, operatorii vor continua să caute modalităţi de consolidare a pieţei.