Românii cu credite respiră uşuraţi: Roborul îşi continuă scăderea la început de săptămână şi trece şi mai mult sub pragul de 3%

Autor: Alina Botezatu 07.01.2019

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 2,94%, de la 2,97%, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).

Acest indice a continuat tendinţa de scădere pe care a intrat de la finele anului trecut. Anterior, ROBOR la 3 luni s-a mai aflat la un nivel mai scăzut de atât la 20 iunie 2018, când a fost 2,93%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a stagnat, luni, la 3,28%, nivelul de vineri.

În plus, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a rămas luni la 3,39%, cât a fost vineri.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 3,46% luni, de la 3,48% vineri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici l-a invitat pe guvernatorul Mugur Isărescu la o discuţie la o discuţie despre bănci, alături de Sergiu Oprescu, preşedintele ARB. 

„Am să îi fac o invitaţie domnului Guvernator să facă o vizită la Finanţe, şi alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (n.red. - Sergiu Oprescu). Să vorbim de provizioane bancare. Este momentul ca domnul Guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanţelor Publice a mai susţinut că, în ultimele zile, a auzit că sunt presiuni agresive din partea BNR, pentru a se nu se scădea ROBOR-ul, cel în funcţie de care este stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor.