Retailerul cel.ro amendat cu 1,6 mil. lei pentru că nu a aşteptat OK-ul Concurenţei pentru achiziţii realizate în urmă cu 3 ani

Autor: Adrian Seceleanu 07.01.2019

Consiliul Concurenţei a sancţionat compania Corsar Online SRL, care operează magazinul online cel.ro, cu aproximativ 1,6 mil. lei pentru că nu a aşteptat aprobarea autorităţii pentru a demara efectiv preluarea a trei magazine online în urmă cu aproape trei ani de zile.

„În cadrul analizei modalităţii prin care Corsar a preluat controlul aupra domeniilor de internet marketonline.ro, mediadot.ro şi azerty.ro, autoritatea de concurenţă a constatat că operaţiunea a fost pusă în aplicare înainte de a primi autorizarea din partea Consiliului Concurenţei, prin listarea pe cele trei site-uri a ofertei de produse aparţinând Corsar, precum şi procesarea şi livrarea produselor către clienţi”, conform unui anunţ al Concurenţei.

ZF a scris în exclusivitate în mai 2016 despre negocierile cel.ro pentru achiziţia celor trei domenii, iar în august a arătat, printr-un nou articol, că tranzacţiile au fost perfectate. Reprezentanţii cel.ro nu au comentat la vremea respectivă informaţiile ZF.

„Conform legislaţiei în domeniu, orice operaţiune de concentrare economică (fuziuni, achiziţii, preluarea de control), în cadrul căreia cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro, trebuie notificată Autorităţii de Concurenţă înainte de a fi pusă în aplicare.

Potrivit reglementărilor în vigoare, este interzisă punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de a fi notificată şi de a obţine autorizarea Consiliului Concurenţei.

Altfel spus, înainte de a obţine autorizarea din partea Autorităţii de Concurenţă, în numele companiei care face obiectul tranzacţiei nu se pot lua decizii, cum sunt: modificarea obiectului de activitate restructurarea, închiderea sau divizarea compania, vânzarea de active, listarea (cotarea) la bursa de valori etc”, conform datelor comunicate de Consiliul Concurenţei.

Compania Corsar Online, care administrează cel.ro, estima că va încheia anul 2018 cu afaceri de 70 de milioane de euro, în creştere cu circa 25% faţă de anul 2017, şi cu peste un milion de comenzi procesate.

În 2017 retailerul online a obţinut o cifră de afaceri netă de 255,2 milioane lei (55,8 milioane euro), mai mare cu 13,5% faţă de 2016, conform datelor înregistrate pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Compania, controlată de antreprenorul Tiberiu Pop, a anunţat la începutul anului 2018 că se află în căutarea unui investitor.