Cea mai performantă acţiune din China a crescut deja cu 33% în patru zile de tranzacţionare şi nimeni nu ştie de ce

Autor: Tibi Oprea 08.01.2019

Acţiunile companiei de brokeraj Founder Securities, cu sediul principal în Beijing, se bucură de o creştere de început de an de 33%, în doar patru zile de tranzacţionare, cea mai bună evoluţie dintre cele 300 cele mai mari acţiuni din China.

Creşterea vine după un declin de 23% înregistrat în 2018, în contextul în care industria de brokeraj a suferit pe fondul unei scăderi generale a pieţei şi al încetinirii economiei, potrivit Bloomberg.

Analiştii se întreabă în acest caz ce a impulsionat creşterea acţiunilor companiei de la începutul acestui an, dar reprezentanţii acesteia au refuzat să ofere comentarii legate de aprecierea de la bursă. „Nu există nimic în fundamentele Founder care să se evidenţieze în mod special“, spune analistul Liao Chenkai de la Capital Securities.

Liao consideră că investitorii ar putea fi atraşi de Founder Securities în urma unui anunţ din 2 ianuarie prin care compania a informat că intenţionează să răscumpere acţiuni în valoare de 8,3 milioane de dolari. Volumul tran­zacţionat a crescut în ziua următoare cu mai mult de 700%.

De asemenea, ana­listul menţionează că acţiunile de brokeraj au avut recent parte de un rebound. O scădere de 5,8% în rândul com­paniilor de valori mobiliare a fost urmată de o creştere de 11% în ianuarie după ce factorii de decizie politici au subliniat în mod repetat sprijinul acestora pentru economie şi, în special, pentru sectorul financiar.

Casele de brokeraj din China dau semn că îşi revin după scăderea de 31% din 2018. Spre comparaţie, CSI 300, indicele principal al bursei din China, care s-a depreciat cu 25% anul trecut, a crescut luni cu 0,6%.