Şedinţă-cheie la BNR la început de an: Boardul BNR nu va modifica dobânda-cheie, cred analiştii

Autor: Claudia Medrega 08.01.2019

Consiliul de administraţie al BNR poate să decidă în şe­dinţa de politică monetară de astăzi să menţină do­bân­da-cheie la 2,5%, având în vedere aşteptările de tem­perare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creş­terii economice, precum şi măsurile fiscale decise de guvern, care vizează şi băncile, anticipează majoritatea analiştilor.

În 2018, BNR a surprins cu majorarea dobânzii-cheie chiar din luna ianuarie.

Pentru întregul an 2019, unii analişti anticipează menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, în timp ce alţii văd posibilă cel mult o majorare a dobânzii până la 2,75%.

În 2019, putem să vedem reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO). Ratele RMO la lei şi valută au staţionat în 2018 la 8%.

„Ne aşteptăm ca BNR să menţină neschimbate condi­ţiile monetare“, a declarat Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank. Pentru întregul an 2019, el anticipează cel mult o majorare de 25 de puncte de bază a ratei-cheie din partea BNR, sincronizată cu o eventuală creştere a facilităţii de depozit a BCE în partea a doua a anului.

BNR a reluat în 2018, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii monetare, majorând dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75% până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control.

BNR a majorat anul trecut prognoza de inflaţie pentru anul 2019 cu 0,2 puncte procentuale, la 2,9%, înainte de anunţarea noilor măsuri fiscale impuse de guvern, inclusiv „taxa pe lăcomie“ asupra activelor băncilor. Prognoza de inflaţie pentru 2018 a fost de 3,5%.