RCS&RDS atacă dur ordonanţa care a introdus brusc taxe noi în telecom: nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea acestor taxe discriminatorii şi netemeinice

Autor: Adrian Seceleanu 08.01.2019

Compania de cablu RCS&RDS, controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, care domină pieţele locale de servicii de internet fix şi de televiziune şi are o prezenţă puternică şi pe segmentul de telefonie şi internet mobil, a atacat dur, printr-o comunicare transmisă Bursei de la Bucureşti, ordonanţa de urgenţă adoptată la finele anului trecut de Guvern, prin care au fost introduse, peste noapte, noi taxe semnificative pentru firmele de comunicaţii.

“Nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii şi netemeinice”, afirmă Serghei Bulgac, CEO al RCS&RDS, în documentul trimis la Bursa de la Bucureşti, unde compania este cotată sub simbolul DIGI.

Pe o piaţă de telecom paralizată de varianta finală a OUG, RCS&RDS este prima dintre companiile mari care iese public şi contestă OUG.

În mesajul transmis investitorilor, Bulgac explică în primul rând amploarea măsurilor luate de Guvern. “OUG 114/2018 prevede dreptul pentru Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) de a percepe un tarif mărit de monitorizare în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicaţii electronice. Prelungirea duratei de exploatare a licenţelor existente de comunicaţii mobile va fi condiţionată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea înmulţit cu numărul de ani pentru care se prelungeşte durata de exploatare a licenţei. Acordarea de licenţe viitoare va fi condiţionată de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licenţa înmulţit cu numărul de ani aferenţi perioadei de valabilitate a licenţei nou-acordate. De asemenea, amenzile aplicabile ca urmare a unor încălcări în legătură cu sectorul de comunicaţii electronice au fost crescute semnificativ.

În plus, OUG 114/2018 a crescut la 2% procentul de contribuţie aplicat titularilor de licenţe emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activităţi în domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din România, contribuţia aplicându-se la cifra de afaceri realizată din activităţile aferente licenţei respective acordate de ANRE.”

Şeful RCS&RDS a atacat şi afirmaţiile făcute de Orlando Teodorovici - ministru al finanţelor şi Darius Vâlcov - consilier al premierului în ce priveşte comportamentul fiscal incorect al firmelor de telecom, susţinând că acestea nu au bază reală.

“În declaraţiile publice susţinute odată cu adoptarea OUG 114/2018, reprezentanţii Guvernului României au precizat că taxarea suplimentară în domeniul comunicaţiilor electronice s-a făcut ca urmare a aşa-zisului „comportament incorect” al operatorilor din sectorul comunicaţiilor electronice.

Considerăm că aceste susţineri nu sunt întemeiate şi că nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii şi netemeinice.

În ce priveşte activitatea RCS & RDS S.A. („Digi / RCS&RDS”), filiala Societăţii din România, exprimăm următoarea poziţie: Din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care Digi / RCS&RDS a înregistrat-o în anul 2017, Digi / RCS&RDS a plătit mai mult de o treime (adică peste 1,2 miliarde de lei) pentru: taxe, impozite, contribuţii la bugetul statului, al autorităţilor centrale şi al autorităţilor locale; sume care au mers la bugetul societăţilor şi companiilor cu capital deţinut de stat şi al regiilor autonome ale statului; şi a făcut plăţi obligatorii către o varietate de entităţi publice sau private în baza unor obligaţii publice stabilite prin lege.

Cu privire la afirmaţiile referitoare la nivelul impozitului pe profit exprimate în poziţia publică susmenţionată, se ignoră faptul că, în perioada 2007 – 2017, Digi / RCS&RDS a investit peste 2 miliarde de euro pentru a dezvolta o reţea performantă de comunicaţii electronice fixe şi mobile bazată pe fibră optică. Aceste investiţii au fost făcute în beneficiul a milioane de abonaţi, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la preţuri foarte avantajoase. Investiţiile realizate de Digi / RCS&RDS în vederea dezvoltării activităţii şi a operaţiunilor (şi care au fost supuse amortizării) au determinat implicit scăderea bazei de impozitare, în deplină conformitate cu legislaţia fiscală.”

Compania analizează în prezent impactul OUG pentru a vedea ce abordare va avea, a adăugat Bulgac. “OUG 114/2018 este nefavorabilă dezvoltării sectorului de comunicaţii electronice şi de energie din România, în condiţiile în care creşte semnificativ, fără o consultare corespunzătoare şi fără vreo justificare serioasă, povara fiscală asupra operaţiunilor din aceste sectoare, restricţionând astfel investiţiile şi afectând clienţii. Suntem în curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activităţilor noastre şi vom adopta eventualele măsuri ce se vor impune.”