Isărescu nu vrea surprize la început de an: BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 2,5% în prima şedinţă din 2019

Autor: Cristina Bellu 08.01.2019

BNR a decis astăzi, în prima şedinţă de politică monetară din 2019, să menţină dobânda-cheie la 2,5% şi nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

De asemenea, Banca Centrală a păstrat rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia luată astăzi de BNR este în linie cu aşteptările majorităţii analiştilor, având în vedere aşteptările de temperare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creşterii economice, precum şi măsurile fiscale care vizează inclusiv băncile.

Dobânda-cheie - instrument al politicii monetare - a intrat în scenă în 2018, după ce BNR a mizat o perioadă pe controlul lichidităţii şi modificarea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei şi valută.

BNR a reluat în 2018, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii mo­ne­tare, majorând în primul semestru do­bânda-cheie de trei ori, de la minimul is­toric de 1,75%, până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control. Estimările ini­ţiale ale economiştilor indicau un nivel al dobânzii-cheie la finele lui 2018 în in­ter­valul 2,75% - 3% sau chiar mai mult.

Dobânda-cheie staţiona la minimul istoric de 1,75% din primăvara anului 2015. BNR majorase din august 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.