Jeff Bezos desface şampania: Amazon a trecut pe poziţia de cea mai valoroasă companie din lume, depăşind spectaculos Microsoft şi Apple

Autor: Alex Ciutacu 08.01.2019

Compania cu o vechime de 24 de ani a depăşit luni Microsoft şi a trecut pe primul loc pe podiumul celor mai valoroase companii din lume, închizând şedinţa de tranzacţionare la o capitalizare de piaţă de 796,8 miliarde dolari, potrivit CNBC.

Microsoft, care a depăşit în urmă cu aproape o lună Apple şi a ocupat până acum prima poziţie, a închis luni cu o capitalizare de 783,4 miliarde dolari.

Marţi, la ora 17.00, acţiunile Amazon s-au bucurat din nou de încrederea investitorilor şi se tranzacţionau în creştere cu 2,4%, la 1.667 dolari per acţiune şi o capitalizare bursieră de 815,7 miliarde dolari, la doar o oră de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

În acelaşi timp, acţiunile Microsoft se tranzacţionau la 103,8 dolari per acţiune, în creştere cu 1,6%, la o capitalizare bursieră de 796,7 mld. dolari.

A fost o cursă întortocheată din punct de vedere al cifrelor.

Capitalizarea de piaţă a Amazon a ajuns la 1.000 miliarde dolari în luna septembrie, însă colapsul pieţelor de acţiuni a dus la cel mai prost trimestru din 2008 până în prezent.

Investitorii rămân încrezători în Amazon, bazându-se pe veniturile din cloud – care depăşesc 23 miliarde dolari, cu o cotă de piaţă de 40% - pe supremaţia gigantului în piaţa de comerţ online şi nu în ultimul rând, pe Jeff Bezos, cel mai bogat om din istorie.

Mai mult, faptul că Amazon nu a fost implicată în scandaluri precum Apple şi Facebook oferă siguranţă investitorilor.

„În ciuda dimensiunii masive pe care o are acum, vedem foarte multe oportunităţi deschise pentru Amazon bazându-ne pe modul în care îşi capitalizează produsele şi pe modul în care gestionează departamentul de IT”, spune Brian Wieser, analist în cadrul Pivotal Research Group.