În cinci ani, România va exporta servicii de peste 30 miliarde de euro pe an

Autor: Adelina Mihai 09.01.2019

Exporturile de servicii din România au crescut în mod constant în ultimii ani, ajungând la o valoare record în 2018, de 18,2 miliarde de euro în primele zece luni ale anului, fiind cu aproape 50% mai mare decât în urmă cu cinci ani şi cu 7% mai mare decât în perioada similiară din 2017, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Banca Naţională.

„În perioada următoare trendul de creştere a exporturilor de servicii se va intensifica, iar eu estimez că vom avea o creştere mai mare de 50% în următorii cinci ani (de la 20 mld. euro pe an la 30 mld. euro pe an - n.red.). În plus, pentru mine este frapant că România are un potenţial mult mai mare decât rezultatele pe care astăzi le înregistrează la excedentul de servicii“, a explicat Ionuţ Pandelică, profesor asociat la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Într-adevăr, excedentul de la comerţul exterior cu servicii a „salvat“ deficitul de la comerţul exterior cu bunuri în ultimii ani. Astfel, cele mai recente date arată că excedentul comerţului cu servicii a fost de 6,7 miliarde de euro în primele zece luni din an, în creştere cu 37% faţă de perioada similară de acum cinci ani (4,88 mld. euro a fost soldul în primele zece luni din 2014) şi în uşoară scădere (-3%) faţă de perioada similară din 2017.