Nota de plată a OUG 114: facturi mai mari, comisioane bancare în creştere, bursă în derivă. OUG 114 prevede taxarea pe cifra de afaceri a companiilor din energie şi impozitarea diferenţiată a activelor bancare în funcţie de nivelul dobânzii Robor, ceea ce înseamnă că loveşte în cele mai reprezentative sectoare de la bursă

Autor: Liviu Popescu 09.01.2019

Companiile din energie şi băn­cile, ale căror acţiuni sunt prin­tre cele mai tranzacţionate la bursa de la Bucureşti, vor trans­fera către clienţi povara finan­ciară re­zultată ca urmare a aplicării Ordo­nanţei de Urgenţă 114, pentru a rezista noilor condiţii din piaţă, consideră analiştii chestionaţi de ZF.

OUG 114 prevede taxarea pe cifra de afa­ceri a companiilor din energie şi impozi­ta­rea di­fe­­renţiată a activelor bancare în funcţie de ni­­velul dobânzii Robor, ceea ce înseamnă că lo­­veşte în cele mai reprezentative sectoare de la bursa românească: bancar şi energie.

„În sectorul energiei electrice, această taxă (de 2% pe cifra de afaceri - n.red.) li se va im­pune producătorilor, distribuitorilor, transpor­ta­torului şi furnizorilor, ceea ce s-ar putea re­simţi de câteva ori în factură: atât în preţul de achi­ziţie a energiei electrice, cât şi în tarifele de transport şi de distribuţie şi preţul serviciilor de furnizare“, spune Irina Răilean, analist finan­ciar la Banca Transilvania.

Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2019 să ta­xe­ze diferenţiat activele băncilor în cazul în care media trimestrială a Robor depăşeşte pra­gul de 2% pe an, însă modalitatea de calcul nu este încă limpede: dacă se calculează la acti­ve­le trimestriale sau dacă se calculează la cele de fi­nal de an. Potrivit unei analize ZF băn­cile ar pu­tea plăti fie 5,3 mld. lei în primul scenariu, fie 1,3 miliarde de lei conform celui de-al doilea. 

„Această taxare, cel mai probabil, va de­ter­mi­na creşterea costului de creditare. În această ipo­teză ne putem confrunta cu o po­sibilă redu­ce­re a cererii şi implicit cu scăderea vo­lu­mului de cre­dite acordate. În următoarea pe­rioadă, ne aştep­tăm ca băncile să-şi transfere această po­va­ră financiară în operaţiunile aces­tora, cum ar fi: în dobânzi, comisioane“, spune Maria Vlad, ana­list financiar al BRK, inter­mediar de top zece de la bursă.