Euro atinge un nou maxim istoric, după şedinţa BNR de ieri şi discursul guvernatorului Mugur Isărescu. Leul s-a depreciat din nou, iar cursul sparge pragul de 4,67 lei/euro

Ziarul Financiar 09.01.2019




Euro a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din istorie, ajungând la 4,6722 lei.
 
Avansul euro în raport cu leul vine după şedinţa de politică monetară de ieri de la BNR, când Banca Naţională a păstrat dobânda la 2,5%. 
 
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat dur ordonanţa Guvernului prin care a fost impusă taxa pe activele bancare, numind-o o „bombă greu de înţeles“ şi o „trăsnaie“ care afectează nu doar băncile comerciale, ci şi flexibilitatea şi eficienţa politicii monetare şi nu va ajuta nici Executivul.

„Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia. Principalul element de nemulţumire este că nu s-a discutat cu industria. Discuţi cu industria bancară, nu vii la sfârşit de an, în prag de Crăciun, cu o bombă de asta greu de înţeles. Cred că domnul ministru de finanţe va discuta cu industria. Au şi nelămuriri cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt aspecte pe care cu greu le înţe­le­gem“, a declarat guvernatorul BNR la briefingul de pre­să de după prima şedinţă de politică monetară din 2019.

Ministerul Finanţelor a decis la sfârşitul anului 2018 să introducă din 2019 o taxă pe activelor băncilor în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare ROBOR la trei luni şi la şase luni. Taxa se datorează dacă media trimestrială a dobânzii ROBOR depăşeşte pragul de referinţă de 2% şi există procente diferenţiate.

Cursul BNR al zilei, Cursul valutar, Cursul de schimb euro si dolar, arhivă curs valutar, evoluţie valute, arhivă curs leu/euro, curs mediu anual, curs mediu lunar, curs mediu leu/euro anual, curs mediu leu/euro lunar, arhivă curs BNR.

Cursurile pieţei valutare sunt calculate şi afişate de BNR, pe baza tranzacţiile interbancare.

 

Cursul BNR de miercuri:
Euro 4.6722 +0.0052
 

+0.11 %

Dolar american 4.0803 +0.0031 +0.08  %
Francul elveţian 4,1614    

 

 

 

 

 

Notă ZF: Cursul afişat este calculat şi anunţat de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor interbancare.