Aproape 25.000 de străini din state non-UE lucrează în România. Guvernul pregăteşte hotărârea privind cota de muncitori care pot fi „importaţi“ în 2019

Autor: Adelina Mihai 10.01.2019

Ministerul Muncii pregăteşte proiectul de hotărâre de guvern prin care va propune câţi muncitori pot fi aduşi în 2019 în România din state non-UE. Potrivit celor mai recente informaţii, la finalul anului trecut „stocul“imigranţilor din ţările din afara Uniunii Europene care lucrează în România era de aproximativ 25.000 de persoane.



Ministerul Muncii va anunţa, până la sfârşitul acestei luni, care va fi contingentul de muncitori din statele din afara Uniunii Europene care pot obţine permise de muncă în România, potrivit unor surse din cadrul ministerului. Este posibil ca această cotă să fie mai mare decât în anii anteriori, având în vedere că angajatorii s-au plâns în mod constant de necesitatea majorării acestui contingent. Pe de altă parte, contingentul de 15.000 de lucrători stabilit anul trecut (după ce acesta a fost majorat cu 8.000 de persoane în luna august a anului 2018) nu a fost atins anul trecut. Astfel, în 2018 au venit în România doar 13.000 din totalul celor 15.000 de imigranţi non-UE care puteau să primească permis de muncă în 2018, potrivit surselor din minister.

La rândul lor, oficialii Inspectoratului General pentru Imigrări spun că, deşi sunt încă în perioada de centralizare a avizelor de muncă pentru muncitorii imigranţi acordate în 2018, solicitările venite din partea angajatorilor sunt semnificativ mai mari decât în alţi ani.