Tensiunile externe şi dezechilibrele macro interne încep să se simtă. Cursul creşte la cel mai ridicat nivel din istorie: 4,6722 lei/euro. Analiştii se aşteaptă ca euro să depăşească 4,7 lei. “Aşa se întâmplă întotdeauna atunci când intervine statul, care vrea să blocheze o supapă de eliminare din sistem (dobânzile).”

Autor: Claudia Medrega 10.01.2019

Tensiunea românilor cu credite în euro a crescut ieri după ce moneda naţională a continuat să se deprecieze şi cursul leu/euro a urcat la un maxim istoric, sărind peste nivelul de 4,67 lei/euro.

Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR a urcat până la 4,6722 lei/euro, fiind în creştere cu aproape 0,2% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut. În raport cu nivelul de marţi, leul a pierdut doar 0,1%.

Precedentul maxim istoric, de 4,6695 lei/euro, a fost înregistrat în 21 iunie 2018.

Leul a pierdut teren în faţa euro în ultimele zile, urmând şi trendul regional.

„Deprecierea leului este redusă şi are loc într-un context regional în care şi alte monede din Europa Centrală

şi de Est au pierdut teren în ultimele 2-3 zile“, afirmă Eugen Sinca, senior economist la BCR.

El susţine că riscurile la adresa leului nu trebuie însă trecute cu vederea, ele fiind legate de deficitul de cont curent ridicat care poate afecta valoarea monedei naţionale pe termen mediu.

Cu toate că împrumuturile în lei au câştigat teren în ultimii ani, evoluţia cursului rămâne în continuare un subiect extrem de sensibil pentru români având în vedere că în jur de 36,4% din credite sunt în valută, majoritatea în euro.

Majoritatea analiştilor anticipează pentru 2019 un curs de schimb leu/euro în apropierea pragului de 4,7 lei/euro sau chiar peste acest nivel, dar sunt şi economişti care cred că deprecierea leului poate ajunge şi la 2-3% deoarece BNR are o flexibilitate limitată în menţinerea stabilităţii cursului, în condiţiile noilor reguli care vizează băncile.